Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PRESEDAN U PRAVOSUĐU! POŽGAJ GRUPA DOBILA SPOR PROTIV HGK

Nikola Požgaj: Dokazali smo da su Hrvatske šume pogodovale lobijima

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Prije više od tri i pol godine Nikola Požgaj je u intervjuu za Podravski list otvorio problematiku oko Hrvatskih šuma i dao vrlo znakovitu izjavu.

– Moram jasno reći da se ovdje s jedne strane radi o nekompetentnosti vodećih ljudi Hrvatskih šuma, a s druge strane radi se o pojedinačnim lobijima koji još uvijek drže da se kvote preusmjere prema pilanama – tako je Nikola Požgaj prvi puta javno izgovorio riječ „lobiji“ kad se tiče raspodjele drvne sirovine koju provode Hrvatske šume, dakle javnog vlasništva i dobra Republike Hrvatske. Iako je tad to izrečeno pomalo oprezno, prema još uvijek nepravomoćnoj presudi općinskog suda u Zagrebu, Požgaj je bio u pravu jer je upravo tako i sud presudio. Naime, Nikola Požgaj od 2020. godine upozorava kako postoji sprega između interesnih lobija unutar HGK i Udruženja drvno-prerađivačke industrije, koje djeluje u sklopu Komore te Hrvatskih šuma kod dodjele sirovina prerađivačima. Hrvatske šume su prema napucima Vlade, ali i strategije razvoja drvoprerađivačke industrije te Pisma namjere, obavezujućeg dokumenta, kod dodjele sirovina bile dužene po pristupačnim cijenama prednost dati onim prerađivačima koji od tog drva stvore finalni proizvod, što znači i dvostruko veću dodanu vrijednost.

Požgaj grupa, koja se bavi proizvodnjom raznih finalnih proizvoda od drva i izraziti je izvoznik, trebala je biti na samom vrhu prioriteta kod dodjele sirovina. No, to nije bilo tko te je sirovina, kako sada izgleda, bila dodjeljivana tvrtkama čiji su vlasnici bili dio lobija unutar spomenutog udruženja, koji su trupce većinom samo pilili i preprodavali sirovinu. Sve se to događalo u sprezi između spomenutih stranaka, koje su, očigledno, sebi tako pribavljali imovinsku korist, a tvrtke kao što su Požgaj grupa zakidali u tom poslu jer nisu bili ili nisi htjeli biti dio te klike. Sud je tako utvrdio da su se između pojedinih članica Udruženja i zaposlenika HGK s jedne strane i Hrvatskih šuma s druge strane održavali tajni sastanci o kojima nije obaviještena ni jedna članica Udruženja osim onih odabranih.

Također, u presudi stoji da je sve što se događalo i dogovaralo na tim sastancima tajno. No ti su dogovori bili ključni kod određivanja uvjeta i kriterija za provedbu Javnog poziva od strane Hrvatskih šuma za raspodjelu trupaca. Nakon ovakvog zaključaka suda, iako se pravomoćnost još mora potvrditi, Nikola Požgaj nije krio zadovoljstvo, ali se i prisjetio da se ovaj problem, koji je Požgaj grupu koštao oko 300 radnih mjesta i desetke milijuna eura, prvi puta spomenuo u Podravkom listu.

– Sve je počelo s vama… prvi put sam o tome progovorio u vašem listu kada ste mi dali prostor za cijel intervju. Moram reći da sam iznimno zadovoljan da smo nakon više od tri godine na pragu pobjede. Ovo je prvi puta da je netko tužio HGK. Mislim da smo probili led i da sada kolege iz drugih branša mogu lakše krenuti u svoje bitke ako smatraju da se kod nekih državnih monopolista događaju slične stvari – naveo je Nikola Požgaj. Osim toga, Požgaj grupa u sudskim je sporovima s Hrvatskim šumama, gdje traži odštetu od 20 milijuna eura zbog štete koja se im nanijela iz razloga što nisu dobivali sirovinu na koju su imali pravo, ali i na i koju su računali te su iz tog razloga morali otkazivati već ugovorene poslove.

– To je još u procesu, no smatramo da i tu imamo osnove za presudu u našu korist – kratko je kazao Požgaj. Od intervjua kojeg smo spomenuli do presude, Nikola Požgaj u više je navrata upozoravao na ove nepravilnosti, a to je rezultiralo potpunim izbacivanjem Požgaj grupe iz udruženja, a tako i mogućnosti dobivanja imalo sirovina kod raspisa natječaja Hrvatskih šuma. Tako su u nekoliko navrata priopćenjima upozorili na činjenice koje ukazuju na velike malverzacije koje su oštetile državni proračun, ali i prerađivače u drvnoj industriji za basnoslovne iznose. Kao dio svoje borbe, iz Požgaj grupe su po Zagrebu naručili postavljanje velikih plakata koji su upozoravali na korupciju koja se događa.

– Javit ćemo se s dokazima o protuzakonito dodijeljenim ugovorima samo za 2021. godinu od strane Hrvatskih šuma i povezanih institucija u vrijednosti preko 200 milijuna kn (dok su, s druge strane, Požgaj grupi protuzakonito oduzeti ugovori vrijedni 40 mil. kuna). Isto tako i dokazima o postojanju kartelskog udruženja čiji su sudionici Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume, a čije je protuzakonito djelovanje u razdoblju 2017.-2020. nanijelo štetu veću od tri milijarde kuna izgubljenog prihoda za državni proračun – poručili su iz Požgaj grupe 2021. godine. U Podravkom listu još smo nekoliko puta pisali o ovom slučaju jer su nam se javljali i sugovornici bliski HGK koji su u svojim pismima i preko telefonskih razgovora, doduše anonimnih, ukazivali na ove probleme, ali i na izrazitu moć onih protiv kojih se progovorilo.

Što se tiče samog suđenja, Požgaj je tvrdio da Udruženje ne može biti stranka u dogovaranju kvota i strategija raspodjele drvne mase i potpisivanju pisma namjere. Taj dokument se, objasnio je Požgaj, potpisuje na deset godina i daje smjernice za raspodjelu sirovina vrijednih dvije milijarde eura. Upravo zbog toga, tvrdi Požgaj, su se i stvorili interesni lobiji unutar HKG te se stavili u spregu s Hrvatskim šumama, a za Index.hr Požgaj je spomenuo i Ivicu Pašalića kao jednog od organizatora ovog „plana“. Sama Požgaj grupa ostala je na razini 250 zaposlenih te je iza njih vrlo izazovna godina u kojoj je njemačko gospodarstvo, gdje su najviše izloženi, pokazalo usporavanje, ali perspektive su dobre.

– Mi godišnje imamo potreba za 40 tisuća kubika drvne mase, sad polovicu toga tražimo od Hrvatskih šuma, gdje se s promjenom načela te tvrtke ponovo obnovila naša suradnja, a polovicu nabavljamo na tržištu jer se više nikad ne želimo naći u ovom položaju da ovisimo o jednoj strani. Mi smo, nakon što smo vidjeli da njemačka posustaje, otvorili novo tržišta kao što su Španjolska i Skandinavija te je ispred nas perspektivna godina – naveo je Nikola Požgaj.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DRSKA KRAĐA USRED BIJELOG DANA

VIDEO Bračni par Vrbanić jedna obična šetnja koštala je nekoliko tisuća eura

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad dvojicom lopova

Priključili se plastičnim crijevom na cjevovod i krali plinski kondenzat

OMILJENO MJESTO OVOG UMIROVLJENIKA SU GORICE U KOZAREVCU

VIDEO Franjo (83): “Orežem dva reda loze pa na gemišt, a ženi složim bambus!”

RADOVI U KLOŠTRU PODRAVSKOM IDU JAKO DOBRO

Plan je da tržnica proradi kroz godinu dana

JESTE LI ZNALI?

Stavite ovaj začin na krpelja i sam će pobjeći

rezultati poslovanja za 2023. godinu

Podravka ostvarila rekordnu dobit. Martina Dalić: Plaće radnika u tri su godine rasle za 52 posto

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati