Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nova gospodarska osnova: Zabranjeno loviti bolene i plotice, pecanje s mostova još samo sutra

Nedavno usvojenom ribolovno-gospodarskom osnovom zabranjen je lov određenih ribljih vrsta, konkretnije riječ je o bolenu i plotici, koje se u slučaju ulova moraju vratiti u vodu, inače su oni koji ih ulove u prekršaju.

Također, odluka o zabrani ribolova s mostova očekivano je izazvala nezadovoljstvo ribiča, pogotovo onih koji učestalo na mostu u Botovu dolaze u ribolov. S takvom odlukom, složni su ribiči, zapravo se pogoduje kormoranima.

– Kad nitko nekoliko dana ne lovi s mosta odmah se pojavi 100-tinjak kormorana i oni pojedu puno više ribe nego što bismo mi ulovili. Neshvatljivo je da od Nove godine više nećemo moći loviti s mosta i stalno nam se ograničava područje za ribolov. Više ne smijemo na grabe na kojima je režim ulovi i pusti, sad po novom više ne možemo ni na most pa se pitamo čemu uopće plaćamo ribolovnu dozvolu – kažu ogorčeni ribiči.

Za tu smo prigodu o više detalja odlučili porazgovarati s Ivicom Sabolićem, predsjednikom Zajednice športsko-ribolovnih klubova Koprivnica. Naime, prilikom izrade plana upravljanja tražila se suglasnost nadležne uprave za zaštitu okoliša, koja je provedenom analizom zaključila kako su spomenute riblje vrste ugrožene.

– U uvjetima zaštite prirode propisano je kako se bolen i plotica, ako se ulove u vodama rijeka Mure i Drave, moraju vratiti natrag u vodu. Svojim su istraživanjima vjerojatno utvrdili njihov manjak – rekao nam je Sabolić, istaknuvši kako tu ništa ne mogu, odnosno kako se toga sada moraju pridržavati.

– Znamo i sami kakav utjecaj na okoliš imaju i klimatske promjene, a tu su i prirodne oscilacije Drave. Sve to utječe na pogoršanje uvjeta za mriještenje riba – napomenuo je Sabolić, nadodavši kako su ribičima ove nove informacije dostupne kod kupnje novih ribolovnih dozvola.

Noviteti kod kupnje novih dozvola su, dodajmo, kod mnogih ribiča izazvale pomutnju. Podsjetimo, Hrvatski športsko-ribolovni savez donio je odluku o izmjeni članske iskaznice koji, osim dodatnog troška, predstavlja i novi korak prema digitalizaciji. Bez njih ribolovcima neće biti omogućeno kupiti ribolovnu dozvolu, a s obzirom na trenutnu navalu sa zahtjevima za izradama novih iskaznica, neki ribolovci početkom godine neće smjeti ići u ribolov.

– Iako smo informacije proširili na vrijeme, klubovi su svojim članovima dostavljali popise, a neki i platili da ljudi ne moraju, već će im vratiti tih 35 kuna. Neki su se na žalost kasno sjetili na vrijeme poslati zahtjev za izradu nove iskaznice. Koliko znam, tvrtka koja izrađuje te iskaznice trenutno je zatrpana zahtjevima, zbog čega će neki morati biti malo strpljivi – ističe Sabolić, nadodavši kako se na razini naše županije ipak radi o manjem broju ribiča.

– Ne stignu to u tako kratko vrijeme naštampati, ali neki okvirni očekivani rok izrade je oko mjesec dana, tako da nije toliko strašno. Veliki broj naših članova već je izradio i ima sve uvjete za ribolov od iduće godine, tako da tu ne bi trebalo biti većih problema – zaključuje Sabolić, otkrivši i neke novosti. – Uskoro krećemo i u poribljavanje naših voda. Bit će tu štuke, amura, smuđa, deverike – najavio je Sabolić.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Tri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Bjelovar, Koprivnica, Križevci i Đurđevac kroz trgove

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI