Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Novi sukob vijećnika i gradonačelnika: Grad je potrošio 600.000 kuna bez veze

Vijećnik Ivan Majdak na svom je Facebook profilu nedavno ponovno javno napao gradsku vlast, i to sa zanimljivim povodom. Majdak se, naime, osvrnuo na radijsku emisiju lokalne radiopostaje u kojoj je gostovao zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te iznio neke, prema Majdaku, šokantne podatke.

– Gostujući u emisiji dogradonačelnik Šaško otkrio je nešto što vjerojatno nije smio, a što budi veliku sumnju da to nisu čista posla. Dakle Grad, odnosno vjerojatno gradonačelnik uime Grada, obratio se odvjetničkom društvu izvan Križevaca i bez ikakvog natječaja za javnu nabavu, objave ili odluke Gradskog vijeća sklopio ugovor u vrijednosti 640. 863,87 kuna. Da bi stvar bila još bolja, ugovor je sklopljen za poslove za koje nisu potrebne odvjetničke usluge, već je potrebno jednostavno prikupiti podatke o brojevima katastarskih čestica, preko kojih prolaze telefonski vodovi u vlasništvu Grada, isto dostaviti regulatornoj agenciji HAKOM, koja izdaje rješenje kojim se operater obavezuje na isplatu naknade za pravo služnosti. Građani si sami rješavaju takve stvari jednostavnim odlaskom u najbliži T- Centar. Ostaju pitanja, zašto taj posao nisu odradile gradske službe? Ako iz nekih objektivnih razloga nisu mogle, zašto se taj posao nije ugovorio prema odvjetničkoj tarifi, već prema postotku? I za kraj, zašto to nije moglo odraditi neko odvjetničko društvo s područja grada koje u ovom gradu plaća poreze i prirez? – objavio je Ivan Majdak na svom Facebooku, priloživši u objavi račune odvjetničkog ureda.

Ivan Majdak

Zamolili smo upravu Grada Križevaca da reagira na navode vijećnika Majdaka, iz kojeg su nam odgovorili kako je sve po zakonu, navevši kako su Majdakovi istupi usmjereni isključivo sakupljanju političkih bodova:

– Takvi navodi vijećnika su paušalni, s naglašenim subjektivnim elementima. Činjenično stanje je sljedeće: U srpnju 2018. godine kontaktiralo nas je odvjetničko društvo koja je tada već u sličnim predmetima bilo angažirano od strane više desetaka JLS te nam ponudilo uslugu da za Grad Križevci utvrde infrastrukturnog operatora te da utvrde količinu i vrstu infrastrukture i visinu naknade za pravo puta za elektroničku komunikacijsku infrastrukturu koja prelazi preko nekretnina koje su u vlasništvu odnosno pod upravljanjem Grada Križevaca. S predmetnom odvjetnicom sklopili smo Ugovor o zastupanju u kojem je predviđena isplata naknade u skladu s odredbama Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. Sklapanjem predmetnog Ugovora o zastupanju u potpunosti smo poštivali odredbe Zakona o javnoj nabavi – odgovorili su iz Grada Križevaca, nastavivši kako ni Majdakovi navodi u vezi odlaska građana u T-centar također ne drže vodu, budući da to u ovom poslu također nije slučaj.

– Nakon što je zatražena isplata naknade za pravo puta, tvrtka Hrvatski telekom d.d. odgovorila je s više upravnih sporova protiv Grada Križevaca te žalbenih postupaka koji su okončani pred Visokim upravnim sudom RH. Nadalje, moramo napomenuti da je ovdje riječ o brojnoj dokumentaciji koja je Gradu Križevcima dostavljena u nekoliko kartonskih kutija, a koja obuhvaća geodetske elaborate katastra vodova na katastarskim podlogama, za cjelokupnu elektroničku komunikacijsku infrastrukturu, za trase kabela u zemlji bez kabelske kanalizacije i trase nadzemnih kabela na cijelom administrativnom području Grada. Sve zajedno riječ je o nekoliko tisuća parcela preko kojih prolazi navedena infrastruktura, a koje nam je uz intervenciju odvjetnice bila primorana isporučiti tvrtka Hrvatski telekom i smatramo da to pokazuje da ovo nije tako jednostavno kao što to ističe vijećnik Majdak – kazuju iz Grada.

Mario Rajn

– Na kraju bismo naglasili da je Grad sklapanjem predmetnog ugovora o zastupanju uprihodio više od dva milijuna kuna, te će nadalje na račun Grada sjedati preko pola milijuna kuna svake godine. Ovo je klasičan primjer pokušaja obmanjivanja javnosti, raspirivanja sumnje u mutna posla, sve radi okretanja nečeg pozitivnog u negativno, te sakupljanja političkih bodova – zaključuju iz Grada.

FOTO Podravski list

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAN OTVORENIH VRATA STRUKOVNE ŠKOLE ĐURĐEVAC

FOTO/VIDEO Osmašima predstavili zanimanja za koja se mogu školovati

ŽUPANIJSKI FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA

Svoje posebnosti i hobije će predstaviti 13 žena

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati