Novost u Đurđevcu: Uz utvrdu Starog grada napravit će novo jezero!

Okoliš utvrde Stari grad do kraja ove godine trebao bi dobiti novi izgled. U sklopu zelenih projekata gradska uprava odlučila se i na ulaganja u okoliš utvrde pa je osmišljen projekt vrijedan čak četiri milijuna kuna. Projektom je predviđeno i povezivanje Starog grada s kompleksom sportsko-rekreacijskog centra Vlado Leščan – Duspe u kojem bi se izgradila balon hala za tenis.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj na koji ćemo kandidirati taj projekt i očekujemo da ćemo na taj način osigurati većinu potrebnih sredstava za investiciju vrijednu četiri milijuna kuna – ističe gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projektom se želi oplemeniti cjelokupni okoliš Starog grada, uvažavajući potrebe scenskog uprizorenja Legende o Picokima, pravilno vrednujući i prezentirajući biološku raznolikost i specifičnost livada, ali staviti u rekreativnu i uporabnu funkciju one dijelove okoliša utvrde koji su do sada bili potpuno nepristupačni.

– Kroz uređenje okoliša predviđeno je i formiranje jezera pored utvrde Stari grad. Ovim projektom potvrđujemo našu težnju u ozelenjivanju gradskih površina, zaštiti okoliša i osvještavanju ljudi o važnosti očuvanja okoliša koji nas okružuje – kaže Janči.

Balon-hala će biti površine 1600 četvornih metara te će imati dva teniska terena, a podloga će biti prilagođena i za ostale sportove.

– Plan je da, osim tenisača, balon-halu koriste borilački klubovi, kao i polaznici sportskih škola vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta te ostali klubovi za kondicijske pripreme – dodaje Janči.

Grad, radi energetske učinkovitosti, planira u ovoj godini realizirati i projekt postavljanja solarnih panela na krovištima zgrada Osnovne škole Đurđevac i Dječjeg vrtića Maslačak. Ta je investicija vrijedna dva milijuna kuna, a projekt će biti prijavljen za potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji financira takve investicije.

-Postavljanjem solarnih panela na krovišta školske i vrtićke zgrade znatno ćemo smanjiti troškove za električnu energiju te pokazati da dajemo veliki značaj i obnovljivim izvorima energije. Investicija će biti itekako isplativa, a eventualni višak električne energije moći će se prodati distributeru ili iskoristiti za ostale naše ustanove. To će otvoriti mogućnost dodatnih ulaganja u podizanje standarda u predškolskom i školskom odgoju – zaključio je Janči.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI