Obnovljene najstarije Holubove orgulje u zemlji, župljani će moći uživati u novim zvucima

Kako navode u Gradu Križevcima, orgulje u crkvi sv. Katarine u Erdovcu u Prigorju, djelo majstora Vjenceslava Holuba iz Požege sagrađene su 1912. godine. Najstarije su sačuvane orgulje majstora Holuba koje je sagradio na području Hrvatske.

-Nakon što 60-ak godina sigurno nisu bile u uporabi, inicijativom Povjerenstva za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije i župnika vlč. Dražena Hladuvke, obnovljene su. Posao popravka počeo je 2021. godine kada su demontirani dijelovi orgulja i prevezeni u Ivanić Grad u prostore radionice Harmonije M na obnovu. Program obnove vodio je biskupijski povjerenik za orgulje Marko Đurakić, koji je bio i nadzornik radova. Popravak je završen sredinom 2022., a montaža orgulja u crkvi započela je početkom srpnja, a 20. srpnja održana je tehnička primopredaja uređenog instrumenta – navode u Gradu.

-Svakako valja zahvaliti za osigurana sredstva za obnovu orgulja Biskupiji i Koprivničko-križevačkoj županiji koja je ovaj program poduprijela sa 25.000,00 kuna. Nadomješteno je 40-ak svirala koje su nedostajale i ugrađeno je električno puhalo – kazao je Marko Đurakić.

FOTO Grad Križevci

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI