Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
centar prošli tjedan utihnuo

Obrtnici: Ako zatvore cestu, morat ćemo zatvoriti kafiće i dućane

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Centar Križevaca prošli je tjedan bio zatvoren za promet vozilima. Iako je na kratko vrijeme Strossmayerovim trgom zavladao pravi mir i tišina, isto su doživjeli vlasnici ugostiteljskih objekata i ostalih obrta i trgovina u svojim blagajnama. Podsjetimo, prošli tjedan zatvorili su cestu u centru zbog ispitivanja mogućnosti njegova trajnog zatvaranja i pretvaranja u pješačku zonu. No, trajno zatvaranje centra za promet, kako su nam rekli sami obrtnici i ugostitelji, rezultiralo bi i trajnim zatvaranjem kafića, zlatarni i ostalih trgovina koje se tamo nalaze.

– Samo sam prvog dana zatvaranja centra imala tek nekoliko mušterija. Prvi račun otkucala sam tek u pet sati poslijepodne – rekla nam je Kristina Krnjić, koja radi u trgovini odjećom, istaknuvši kako je navika kupaca u Križevcima da kupuju blizu mjestu gdje parkiraju.

– I ja bih volio da je mir i tišina, no premali je grad za takve pothvate. Možda postoje drugi načini da se utječe na smanjenje prometa. Razumljivo je za veće gradove, no mi nemamo toliko ljudi. Ovako, vidjela žaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu – komentirao je Valentin Dani, koji radi u zlatarni svog sina.

Bitno smanjenje gostiju broji i vlasnik slastičarnice Mahir Bilali:

– Država nam ne prašta ništa. Moramo plaćati sve svoje obveze, a evo neki dan sam tijekom cijelog dana imao samo pet gostiju. Pričali su i o izgradnji biciklističke staze, no ne znam kuda će ona ići. Ako je misle graditi uz terasu, imat ćemo velik problem – napominje Bilali.

Pojedini građani Križevaca u razgovoru su nam rekli kako je centar grada utihnuo i što se tiče pješaka, unatoč prošlotjednom lijepom vremenu.

– Neki dan u poslijepodnevnim satima nije bilo žive duše. Zapravo, mislim da je sve krenulo otkako naplaćuju parkiranje. Ljudi su valjda naviknuti svuda ići autom – rekao nam je jedan od građana, nadodavši kako su parkirališta kod trgovačkih centara izgledno pogodnija za navike Križevčana, na štetu malih trgovaca i obrtnika. Dok čekamo rezultate ispitivanja koje je provodio Fakultet prometnih znanosti, s obzirom na navike njihovih mještana, o trajnom zatvaranju žile kucavice gradskog života, slažu se s time svi sugovornici, trebalo bi svakako dobro razmisliti.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

FOTO/VIDEO Otvoren skate park, ljubitelji adrenalina natječu se u izvođenju vratolomija

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO Tomo je operirao srce, kuk, bruh i koljeno: “Pomalo pijem domaće vino, a na zemlji radim od pete godine”

NAIVA U FOKUSU

FOTO Slikari preuzeli ključeve grada, počeli 30-ti Podravski motivi

Sakupljanje žira

Hrvatske šume imaju obavijest za sve građane koji žele dodatno zaraditi

Završili u kanalu

Dvije osobe teško ozlijeđene u padu s motocikla

NE PROPUŠTA LOKALNE UTAKMICE NI POD KOJU CIJENU

FOTO Duško: “Nogomet je moj život i strast bez koje ne mogu”

Upišite pojam koji želite pretraživati