Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od 23 napada, 11 ugriza: Laje li pušteni pas na vas, šansa da ugrize je 50 posto!

Dvadesetšestogodišnja djevojka bezbrižno je šetala prošli ponedjeljak oko 17 sati pločnikom u Subotici Podravskoj nedaleko od Koprivnice, ne sluteći kako će samo nekoliko trenutaka kasnije biti na putu za koprivničku bolnicu. Dva psa zaletjela su se na nju iz obližnjeg dvorišta, a ona nije stigla reagirati. Oba su je ugrizla, a ona je, nakon što se uspjela „othrvati“ napadu, otišla u bolnicu kako bi liječnici sanirali rane.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Koprivnička policija potvrdila je kako se radi o psima 71-godišnje vlasnice koja će, najvjerojatnije, dobiti simboličnu novčanu kaznu. Inače, za ovakav prekršaj iz domene „javni red i mir“, to jest neopreznog držanja životinja, novčana kazna se kreće od 2000 do 5000 kuna, a u slučaju ozljede druge osobe i do 7000 kuna. No, sudovi nerijetko dodjeljuju minimalne kazne.

I za obitelj Lisjak iz Đurđevca obična se šetnja središtem grada u svibnju ove godine pretvorila u pravu noćnu moru. Nepoznata četiri psa napala su njihove djevojčice i štenca. Psi na koje su naletjeli odmah su počeli gristi njihovo štene, a „zaletjeli“ su se i prema kćerkicama. Sve su, naravno, prijavili policiji.

Jelenu i njezina psa napao je pušteni vučjak

– Nije nam jasno kako netko tko ima psa može ga samo tako lako ostaviti u gradskom središtu  – kazao nam je tada Goran Lisjak.

Raniji napad na djevojku, ali i ovaj, dio su policijske statistike neopreznog držanja životinja koje je ove godine naočigled u porastu.

– Od 1. siječnja do 9. listopada 2022. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježena su 22 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, to jest držanja životinja bez nadzora te je u deset slučajeva zabilježen ugriz pasa – rekla nam je Dijana Žagar iz PU koprivničko-križevačke, dakle gotovo pa svaki drugi pas će i ugristi.

Radi se, naravno o prijavljenim slučajevima nakon što su napadnuti građani odlučili nazvati policiju. Koliko je ovakvih slučajeva u stvarnosti, teško je znati jer ne prijavi svatko režanje puštenog psa kad prolazite ulicom. 

Većina tih pasa na kraju je vraćena vlasnicima, a oni plate tek novčanu kaznu. Rijetko koji pas na prijedlog državnog inspektora bude eutanaziran, a kad se to i dogodi, posljedice njegova napada moraju biti teške, a njegova resocijalizacija nemoguća. Godišnje ih se zbog toga na području Hrvatske eutanazira možda 20-ak, ne više. Radi se, dakako o najtežim slučajevima. Na našem području, kako doznajemo, toga nije bilo već dugi niz godina.

– Isto je i kod nas u Sigecu Ludbreškom. Dva vučjaka napala su supruga, a našu kujicu havanezericu ugrizli i polomili nogu. Upravo je operirana – napisala je na Facebook stranici naša čitateljica Mirela na vijest o napadu pasa u Subotici, a bilo je još nekoliko komentara sa sličnim pričama ljudi.

– Uspjela sam tog njemačkog ovčara nekoliko puta udariti i dobro je da se nije zaletio na mene. Kad se odmaknuo od mog psa, odmah smo otrčali kako ne bi bilo novih nemilih scena – prepričala je slučaj s kraja travnja ove godine u Đurđevcu Jelena Hripalo, dodavši kako su se vlasnici bar ispričali i priznali grešku.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI