Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Lijek je važno dobiti u prvih 6 tjedana

Od danas će se u Hrvatskoj sva novorođenčad testirati na ovu neizlječivu bolest

Sva će se novorođenčad od danas, 1. ožujka, testirati na nasljednu bolest, spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) u KBC-u Zagreb, u čijem je laboratoriju posebno opremljen prostor za testiranje krvi novorođenčadi prikupljene u svim rodilištima diljem Hrvatske. Svakog radnog dana pristiže oko 150 do 200 uzoraka krvi novorođene djece iz svih rodilišta u Hrvatskoj na Odjel za laboratorijsku dijagnostiku nasljednih metaboličkih bolesti i novorođenački probir.

Ako je nalaz pozitivan roditelji će biti pozvani s djetetom na pregled u Zavod za pedijatrijsku neurologiju, gdje će se u razgovoru s roditeljima odlučiti o potrebi i mogućnostima liječenja. Na Rebru se trenutno liječi 50 maloljetnih bolesnika s tom bolešću, a stručnjaci ističu važnost primjene lijekova već u prvih šest tjedana života zbog čega je uvođenje ovog dojenačkog probira izuzetno važno. SMA je rijetka i još uvijek neizlječiva genetska bolest koja rezultira progresivnim i nepovratnim slabljenjem mišića, a u Hrvatskoj se prosječno dijagnosticira kod četvero novorođene djece godišnje.

Prema provedenim kliničkim studijama, najbolji rezultati se postižu kod presimptomatskih bolesnika kod kojih liječenje započinje u prvih šest tjedana života. Probir će omogućiti da oboljelo dijete dobije terapiju već od drugog tjedna života, te da se ostvari njihov bolji motorički razvoj i zaustavljanje progresije bolesti koja u konačnici onemogućuje disanje, gutanje i osnovne pokrete.

Postoje tri glavna tipa bolesti, a najčešći je i najteži oblik SMA tip 1 kod kojeg se bolest manifestira u prvih šest mjeseci, brzo je progresivna i neliječeni bolesnici uglavnom ne preživljavaju drugi rođendan bez mehaničke ventilacije. SMA tip 2 javlja se od 6. do 18. mjeseca života. Bolesnici mogu samostalno sjediti, ali ne mogu hodati. Bolest je također progresivna, dovodi do razvoja teške skolioze i može dovesti do poteškoća disanja. Bolesnici s tipom 3 se manifestiraju nakon 18 mjeseci. U barem jednom dijelu života mogu samostalno hodati, ali tu sposobnost mogu izgubiti obzirom da je bolest također progresivna.

O davanju lijekova odlučuje Povjerenstvo za lijekove na razini bolnice. Pedijatar Ivan Lehman iz KBC-a Zagreb objašnjava da se “nakon uvida u kliničko stanje djeteta i razgovor s roditeljima odlučuje o liječenju uzimajući u obzir indikacije za primjenu pojedinog lijeka i indikacije HZZO-a” i dodaje da se trenutno sva djeca sa SMA u Hrvatskoj liječe jednim od postojećih lijekova, piše Poslovni.hr

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati