Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od danas lovci u problemu! Zabranili im korištenje “omiljene” municije

Od 15. veljače je korištenje i nošenje streljiva s olovnom sačmom u močvarnim staništima i 100 metara oko njih protuzakonito u svih 27 zemalja EU-a kao i na Islandu, u Norveškoj i Lihtenštajnu.

Olovna sačma u lovu na močvarice u Hrvatskoj je zabranjena već 10 godina. “Međutim, dosad kazne nisu bile propisane pa se nitko nije pridržavao zabrane”, kaže Boleslaw Slocinski iz udruge Biom. Trgovine, nisu nudile alternativu za ovo streljivo jer nije bilo ni potražnje za njom.

“Od danas se situacija potpuno mijenja. Nepridržavanje zabrane predstavlja krivolov, ali i kršenje sanitarnih odredbi. Kazne su ogromne. Potrebno je osigurati realnu i uspješnu provedbu zabrane kako bismo konačno mogli zaustaviti trovanje ptica močvarica olovom”, istaknuo je Slocinski.

Uredba o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija stupila je na snagu, a tom je uredbom zabranjeno ispaljivanje sačme koja sadržava olovo u koncentraciji jednakoj ili većoj od jedan posto masenog udjela te nošenje takve tijekom pucanja u močvarnom području ili u okviru pohoda u močvarno područje s namjerom pucanja.

Novčanom kaznom od 6.636,14 do 13.272,28 eura kaznit će se lovoovlaštenik. Novčanom kaznom od 1.327,22 do 1.990,84 eura kaznit će se i odgovorna osoba kod lovoovlaštenika, a to je najčešće predsjednik lovačkog društva i sam počinitelj.

Nadzor će obavljati sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Republike Hrvatske, piše Agroklub

FOTO: ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI