Josipa Šajkovića iz Kunovec Brega znaju oni koji posjećuju i kupuju na koprivničkoj tržnici. Ovog je 74-godišnjaka lako uočiti, a prepoznat ćete ga po tome što na svom stolu nudi tikve koje već godinama uzgaja. Cijele, očišćene polovice, narezane na kockice…varijacije su razne, ovisno o vašim potrebama i željama. Iako u mirovini, Josip se i dalje bavi poljoprivredom, obrađuje svoju zemlju, ore i kopa.
– Radim, radim, kaj bum drugo, penzija od 300 eura je nula bodova – priča nam Josip koji na koprivničkom placu prodaje unazad četiri godine, dok je prije toga prodavao na zagrebačkim tržnicama. Poljoprivreda, traktor, tanjurače, sijačice, ništa mu bez obzira na godine života nije stran pojam. Do sad se iskušao u uzgoju mahuna i ekološkog krumpira, no posljednjih se godina posvetio uzgoju tikvi.
– Nikaj nisam šprical jer moje bundeve ne trpe kemiju, to vam je čisto zdravlje i to kupci prepoznaju. Dok sam prodavao u Zagrebu ljudi su od mene puno uzimali, primjerice Sanja Doležal od mojih je tikvi radila pitu, sladoled, juhe. Neki su od nje i pivu kuhali, a prodavao sam ih i u Austriju – govori nam Josip te nastavlja.

– Nema s tikvama puno posla. Najviše je obaveza dok trava počne rasti, nakon toga između njih stanjuram i kad se one razgranaju, onda je gotovo, onda im trava, ali ni ništa drugo više ne smeta – pojasnio je Josip. Bundeve ili tikve beru se krajem rujna i početkom listopada.
– Bitno je provjeriti kličak, ako je on zelen, onda ne diramo, sve dok se on dobro ne osuši – tvrdi Josip, koji se poljoprivredom bavio gotovo cijeli život, no intenzivnije otkako je otišao u mirovinu.
– Bio sam poslovođa u Izvoru, kad je propal, imal sam 50 godina života i dobro da sam imal zemlje jer bi danas bil gladan, niko te s 50 godina više neće na posao – dodao je. Za kraj nam je otkrio da ga u ovom poslu najviše zadovoljava činjenica da zna porijeklo povrća i voća koje se nađe na njegovom tanjuru.
– Jedem prirodno i zdravo. Ne mirujem. S 74 godine ja još mogu bežati od tud, s placa, do željezničke stanice – pohvalio se na kraju.

FOTO Nikola Wolf