Kajenski papar proizvodi se od kajenske paprike. Bogata je vitaminima A, E, B6 i K te manganom, a upravo ono što joj daje ljutinu, kapsaicin, daje joj i njezina ljekovita svojstva. Istraživanja na životinjama su pokazala da kapsaicin u kajenskim papričicama može opustiti krvne žile i tako utjecati na snižavanje visokog krvnog tlaka.
Kajenski papar sprječava i stvaranje krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci su blokade u arterijama i krvnim žilama koje ograničavaju protok krvi kroz krvožilni sustav. Kapsaicin u papru pomaže u uklanjanju naslaga lipida koji sužavaju arterije. Istraživanja pokazuju da kapsaicin može usporiti rast stanica raka i čak uzrokovati staničnu smrt mnogih različitih vrsta raka, uključujući rak prostate, gušterače i rak kože.
OPREZNO
Kajenski papar je siguran za konzumaciju, ali u velikim količinama može uzrokovati bol i nelagodu u trbuhu. Ako uzimate lijekove za visoki krvni tlak, zatražite savjet liječnika prije korištenja krema na bazi kapsaicina, piše Kreni zdravo. Osim toga, izbjegavajte kontakt s očima, nosom i ustima. Ne preporučuje se da proizvode koji sadrže kapsaicin dajete djeci mlađoj od dvije godine.
Važno je napomenuti da se trenutni nalazi temelje na životinjskim studijama te studijima na kulturama stanica.
FOTO ilustracija