Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Građani će tek po formiranju cijene moći odabrati dobavljača

Odluka o odabiru opskrbljivača javne usluge plinom utjecat će i na Podravce i Prigorce

Odluka HERA-e o odabiru opskrbljivača plinom u javnoj usluzi utjecat će i na potrošače iz Podravine i Prigorja. Naime, za područje Koprivnice i općina Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine, Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Novigrad Podravski, Peteranec i Sokolovac te grad Križevci i Sveti Ivan Žabno do sad je opskrbljivač prirodnim plinom u javnoj usluzi bila Gradska plinara Zagreb i tu su uslugu koristili gotovo svi. Kako je ta tvrtka izgubila gotovo sva distribucijska područja, njezin je opstanak upitan. No, mjesta panici nema. Sve to vezano je uz cijene plina i usluga, točnije obaveze javne usluge. Naime, odabrani opskrbljivači moraju na svojim područjima, gdje su određeni na temelju javnog poziva građanima (ne i pravnim osobama), isporučiti plin po cijenama koje su regulirane od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Drugi dobavljači slobodni su ponuditi cijene kako žele i moguće je, makar je trenutačno samo teoretski da GPZ ponudi manju cijenu od E.ON-a, koji je odabran kao opskrbljivač u javnoj usluzi. No, mnogo je tu nepoznanica o cijeni plina za krajnje potrošače, koja će na snazi biti od 1. listopada, a najveća je ona o odluci Vlade i o subvencijama koje su trenutačno na snazi. Tako je moguće da će građani plaćati i skuplji plin iako je temeljna cijena desetak posto niža nego trenutno važeća. To sve dakle ovisi o odluci Vlade hoće li i u kojem obujmu subvencionirati građane. Odabrani opskrbljivač dužan je najkasnije do 31. listopada 2024. godine svim krajnjim kupcima koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom dostaviti na sklapanje ugovor o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno s uvjetima ugovora opskrbljivača u obvezi javne usluge te informirati krajnje kupce o novim okolnostima vezanim uz određivanje opskrbljivača u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027.

– Potrebno je naglasiti kako svi registrirani opskrbljivači plinom mogu ponuditi tržišne ugovore krajnjim kupcima na svim distribucijskim područjima prema tržišnim uvjetima, što znači da i oni opskrbljivači koji nisu odabrani na natječaju za javnu uslugu opskrbe plinom mogu sudjelovati u daljnjoj opskrbi plina. Svi krajnji kupci iz kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od bilo kojeg opskrbljivača plinom. Opskrbljivač plinom, u skladu sa Zakonom o tržištu plina i Općim uvjetima opskrbe plinom, mora voditi računa da krajnji kupci iz kategorije kućanstvo dobiju sve relevantne informacije na temelju kojih mogu samostalno zaključiti koja je usluga opskrbe plinom u okviru javne usluge ili tržišna usluga za njih povoljnija – objasnili su iz Agencije.

Također su naglasili da će HERA, u cilju bolje informiranosti krajnjih kupaca vezano za odabir opskrbljivača plinom, objaviti i pustiti u rad web aplikaciju „Alat za usporedbu cijene plina”, o čemu će obavijestiti i krajnje kupce plina. Za Đurđevac je opskrbljivač u javnoj obvezi E.ON, a za Ludbreg Termoplin te je tu stanje nepromijenjeno.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

GRADSKI VIJEĆNICI BEZ RASPRAVE USVOJILI JEDAN OD NAJVAŽNIJIH GRADSKIH DOKUMENATA

U prostornom planu istočna obilaznica, nova pruga i dvije gospodarske zone

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati