Cimet je jedan od onih začina koji na prvi miris budi osjećaj topline i ugode. Osim što obogaćuje okus hrane, stoljećima se koristi i zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje.
Poznato je da cimet pomaže u reguliranju razine šećera u krvi. Potiče bolju osjetljivost na inzulin i tako pomaže tijelu da učinkovitije koristi glukozu. Zbog toga se često preporučuje osobama koje žele održati stabilnu razinu šećera ili prevenirati nagle padove energije tijekom dana.
Cimet također povoljno djeluje na razinu kolesterola. Može pomoći u smanjenju takozvanog lošeg kolesterola i triglicerida, dok istodobno potiče porast dobrog kolesterola. Na taj način podržava zdravlje srca i krvnih žila, a redovita, umjerena konzumacija može doprinijeti boljoj cirkulaciji i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Osim što jača srce, cimet djeluje i kao prirodni antioksidans. Pomaže tijelu da se bori protiv slobodnih radikala, čime usporava procese starenja i jača imunološki sustav. Njegova protuupalna svojstva mogu ublažiti umor, bolove u mišićima i osjećaj napetosti.
Miris cimeta ima i svoj psihološki učinak. Djeluje umirujuće, ali istodobno potiče budnost i koncentraciju. Nije slučajno da mnogi vole dodati malo cimeta u jutarnju kavu to je jednostavan način da se dan započne s više topline i fokusa.
Cimet može pomoći i u održavanju svježeg daha jer prirodno sprječava rast bakterija u usnoj šupljini. Redovita upotreba male količine, primjerice u čaju ili zobenoj kaši, može biti koristan i ukusan dio svakodnevne rutine.
Iako ima brojne prednosti, s cimetom ne treba pretjerivati. Najbolje je birati cejlonski cimet jer sadrži manje tvari koje u većim količinama mogu opteretiti jetru. Dovoljno je pola žličice dnevno da se iskoriste sve njegove prednosti.
FOTO ilustracija