Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POTPUNO OVISI O POMOĆI RODITELJA

Opaka bolest pogodila mladog Ivana: Sve je počelo kao običan svrbež oka…

Ivanu Mulvaju (33) iz Gotalova, naselja na području općine Gola, i njegovim roditeljima, Biserki i Zvonku, prije četiri godine život se doslovno „okrenuo“ za 360 stupnjeva. Sve do početka 2019. godine Ivan je bio zdrav, imao je svoj posao, pomagao je roditeljima oko poljoprivrede i još zarađivao i kao klavijaturist, a onda su krenuli problemi s vidom da bi se vrlo brzo utvrdilo da boluje od multiple skleroze, i to težeg oblika. Danas je Ivanov vid znatno oštećen, a više se ne može kretati bez pomagala pa jednostavno ovisi o pomoći roditelja Biserke i Zvonka.

– Sve je počelo svrbežom oko lijevog oka. Na nagovor oca nakon tri mjeseca konstantnog trljanja očiju otišao sam k liječniku. Pretrage su pokazale da imam četiri lezije na mozgu i da zapravo bolujem od multiple skleroze. Radio sam kao pizza-majstor i kako sam rapidno počeo gubiti vid, vrlo sam brzo ostao bez posla – priča nam Ivan Mulvaj.

Paralelno s gubitkom vida, dodaje on, sve je više osjećao i gubitak snage i jednostavno više nije mogao hodati bez pomagala. Bolove koje i danas osjeća, kaže on, teško je opisati riječima, kao i činjenicu da je kao mladić u najboljim godinama osuđen ovisiti o drugima.

Ivan potpuno ovisi o pomoći roditelja

– Nije mi bilo lako pomiriti se s tim da više ništa neće biti isto kao prije i da bolujem od neizlječive bolesti. Ipak, podrška roditelja i prijatelja dala mi je potrebnu snagu da se nosim s tom dijagnozom. Sad je najvažnije da bolest više ne napreduje, odnosno da mi ne stvara nove tegobe. Kad bi mi se barem malo poboljšao vid i kad bih mogao hodati bez pomagala, bio bih presretan – kaže Ivan Mulvaj. Svakih šest mjeseci Ivan odlazi na terapije u zagrebačku kliniku Rebro, a to mu olakšava svakodnevicu.

– Terapije imaju učinka, a nadam se da će donijeti i željeni napredak. Zbog teškog oblika bolesti odobrena mi je invalidska mirovina i imam pravo na

2200 kuna mjesečno. Naravno da mi to nije dovoljno za dostojan život, ali nekako se snalazimo – kaže Ivan Mulvaj.  

Najveći mu problem zapravo stvara prijevoz. Iako ima auto, zbog gubitka vida ne može voziti, a njegovi roditelji Biserka i Zvonko nemaju položen vozački ispit pa mu je potrebna i pomoć prijatelja.        

– U šali kažem da imam auto, ali nemam vozača. No, uvijek netko uskoči kad mi zatreba prijevoz da odem na terapije ili obavim nešto – dodaje Ivan Mulvaj.

Dijagnoza bolesti bila je velik šok i za njegove roditelje Biserku i Zvonka, pogotovo jer im je on sin jedinac.

– Imali smo još jednog sina kojeg sam rodila u sedmom mjesecu trudnoće, ali je nakon tri dana umro. Dvije godine nakon te tragedije rodio se Ivan i on nam je sve na svijetu. Kad smo saznali od čega boluje i kad je počeo gubiti vid i snagu, ponovno nam se srušio cijeli svijet. No, ni mi ne gubimo nadu da će mu se stanje barem malo poboljšati – kažu Biserka i Zvonko Mulvaj. Ivanovi su roditelji nezaposleni, a zbog njegove bolesti nisu bili u mogućnosti pokrenuti obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Bave se uzgojem graha i bundeva na malo pa od toga, kažu oni, nešto zarađuju, kao i od nadničarenja. S obzirom na životnu dob ne mogu pronaći stalni posao. Obitelji Mulvaj često u pomoć uskaču susjedi, a uskoro će i Nogometni klub GOŠK organizirati turnir humanitarnog karaktera za pomoć Ivanu jer uz sve zdravstvene probleme i mizerne prihode mora otplaćivati kredit koji je podigao još dok je bio zdrav. Svi ljudi dobre volje koji žele pomoći Ivanu mogu se javiti na njegov broj mobitela 099/ 869-6398.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

obavijest potrošačima

U prehrambenom proizvodu iz Albanije otkrivena prisutnost jako toksične kemikalije

sjednica gradskog vijeća

Grad podigao subvencije za vrtiće izvan grada, oporba ih kritizirala zbog nerješavanja problema s kapacitetima

SAVLADANA ZADNJA PREPREKA ZA IZGRADNJU GEOTERMALNE ELEKTRANE

Za izgradnju je potrebno 100 milijuna eura, tražit će strateškog partnera

DOBRA VIJEST ZA STANOVNIKE PODOLICA ALI I SVE OSTALE U PROMETU

FOTO Tri tjedna prije roka otvorena Zagrebačka, prometuje se u oba smjera

SAMO DA NAS VRIJEME POSLUŽI

Podravka sprema 4500 porcija graha, dijelit će se u parku, a znamo i satnice koncerata

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

Sudarila se dva teretna vozila na Podravskoj magistrali. Jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati