Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vlada osigurala 100.000 eura za kupnju pet kuća

Općina državnim novcem kupuje pet kuća za romske obitelji

Općina Drnje kupit će ili barem pokušati kupiti pet kuća za pripadnike romske manjine čije su kuće stradale u nedavnoj poplavi. Kuće ili bolje rečeno nastambe su se nalazile u predjelu zvanom Autoput, a tamo je živjelo tridesetak mještana. Nastambe su nakon poplava bile nenaseljive.

Doduše, pitanje je jesu li bile prikladne za život i prije same poplave. Može se reći da se ondje dogodila sreća u nesreći jer su institucije, a tu se posebice odnosi na državu, reagirale tek kada su ti ljudi ostali bez kakvog-takvog krova nad glavom. Od tog trenutka, u prostorijama općine Drnje održano je nekoliko sastanaka kojima su prisustvovali i predstavnici Roma, ali i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga. Upravo je Vlada, točnije njen Ured za Ljudska prava, osigurao 100.000 eura za kupnju pet obiteljskih kuća koje bi trebale riješiti ovaj problem. Dvije obitelji mještani su nakon poplave smjestili u kuće koje su kupljenje privatnom inicijativom, a ostali mještani „Autoputa“ raselili su se po kućama obitelji i rodbine. To nije trajno rješenje budući da se većinom radi o obiteljima niskog socioekonomskog statusa koje same nisu u mogućnosti realizirati kupnju kuće.

– Natječaj je otvoren za ponude iz cijele Hrvatske. Uvjeti su da objekti koji se nude imaju sređene imovinsko-pravne odnose, procjenu vještaka o vrijednosti i energetski certifikat te da procjena, ali i ponuda za pojedinu nekretninu ne prelaze 20.000 eura. Novac je osiguran iz državnog proračuna, a općina je ovdje samo posrednik – naveo je načelnik općine Drnje Petar Dombaj. Natječaj je otvoren samo do sljedećeg četvrtka, dakle traje samo osam dana. Kada ponude stignu, u zajedničkom će se dogovoru s potencijalnim vlasnicima iste i pregledati te će se odlučiti o kupnji pojedine nekretnine.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati