Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Vlada požurila provedbu novog izračuna rente

Općinama veća renta za kopanje šljunka već od ove godine

Općine na čijem se teritoriju kopa šljunak u svoje će proračune već ovog ljeta dobivati veće uplate od gospodarskih subjekata koji kopaju i prodaju šljunak, a djeluju na njihovom području. Naime, za općine koje nisu toliko sretne pa umjesto vodene pare, od koje će se, kako smo već pisali, slijevati milijuni, u svom podzemlju imaju šljunak, dolaze neke dobre vijesti. Eksploatacija šljunka je za prostor i lokalnu infrastrukturu izrazito invazivna, a rente za općine su višestruko niže nego za geotermalnu energiju, plin ili naftu. Primjerice, općina Drnje na svom teritoriju ima tri koncesionara za polja šljunka i stotine hektara eksploatacijskih polja te isto toliko hektara neiskorištene vodne površine, a od rente za polja dobiva između 30 i 50 tisuća eura godišnje.

To je sramotno mali iznos s obzirom na utjecaj na prostor i infrastrukturu, posebice prometnu, koja stradava zbog intenzivnog prijevoza. No Vlada je još prošlog mjeseca donijela novu uredbu kojom se povećava fiksni te varijabilni dio naknada. Ukratko, općine će dobiti nešto manje od dvostruke svote u odnosu na onu koju su dobivale do sada. I dalje daleko manju nego bi trebale dobivati, ali šljunak nije plin niti vodena para i njegova tržišna vrijednost neusporedivo je manja od dva spomenuta energenta. Minimalni iznos fiksnog dijela naknade iznosi 200,00 eura po hektaru površine utvrđenog eksploatacijskog polja mineralnih sirovina. Varijabilni dio se pak plaća 7,5% od tržišne vrijednosti po količini izvađenog šljunka, 40% tog iznosa pripada jedinici lokalne samouprave na čijem je području utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina, 20% jedinici područne samouprave, dakle županiji na čijem je području utvrđeno eksploatacijsko polje mineralnih sirovina, a 40% državnom proračunu Republike Hrvatske.

Ovakav obračun trebao se primjenjivati od 1. siječnja 2025. godine, ali Vlada je donijela novu uredbu i novi način plaćanja eksploatacijske rente, koji će se primjenjivati već od 1. srpnja ove godine. No i dalje će ostati problem sa saniranjem područja gdje je eksploatacija završena. Naime, imatelji koncesija već desetljećima izbjegavaju sanaciju pojedinih područja gdje je iskop odrađen. Zbog toga je veliki dio vodenih površina neupotrebljiv i ne može se dovesti u funkciji jer se službeno još uvijek radi o eksploatacijskom polju. Ipak, i tu se naziru neke dobre vijesti. Dio eksploatacijskog polja Jegeniš, nedaleko Šoderice, uskoro bi se trebao sanirati i na tom će području biti dozvoljena gradnja vikend objekata. Naravno, uz prethodnu kupnju zemljišta i ishođenje potrebne dokumentacije.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati