Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
GEOTERMALNI IZVOR NE PROIZVODI SAMO STRUJU, NEGO I NOVAC

Općine u kojima se nalaze ležišta energije dobivat će milijune eura

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Neke bi općine na području Podravine kroz nekoliko godina mogle postati vrlo bogate. Ono što je nekad za Molve bio plin, za te će općine biti vodena para. To i još mnogo više. Naime, mnogo se govori o iskorištavanju geotermalnih izvora za proizvodnju električne energije i kako taj energent Hrvatsku može učiniti izvoznikom električne energije. No, zaboravlja se još jedan detalj, a to je da će općine na kojima se nalaze geotermalni izvori te na kojima će se sagraditi elektrane preko noći postati izuzetno bogate za hrvatske prilike. Proizvodnja električne energije izuzetno je profitabilan posao, a proizvodnja iz geotermalnih izvora jedan je on najpovoljnijih načina proizvodnje struje.

To se vidi i po iznosima koji su investitori spremni uložiti u plaćanje koncesija, radova i drugih troškova kako bi realizirali projekt geotermalnih elektrana. Upravo zato je država i propisala specifičan način obračuna godišnje rente za proizvodnju struje iz geotermalnih izvora. Uzmimo primjer Legrada, gdje je turska tvrtka Terra Energy otišla najdalje u procesu, čiji je cilj izgradnja geotermalne elektrane. Tamo bi se gradila elektrana snage 100 megawata. Radi se o velikom projektu, ali u Podravini su najavljeni i veći.

Financijska transformacija

No, ako pogledamo koliko bi općina i županija godišnje zaradile samo od tog projekta, vidljivo je da ovaj prihod mijenja paradigmu poslovanja tih općina. Proračun općine Legrad za 2024. godinu iznosi 3,2 milijuna eura sa svim prihodima, dakle i s EU projektima i drugim prihodima, porezni prihodi su 1,5 milijuna eura. Upravo zbog toga, podatak da bi Legrad od svih naknada godišnje primao četiri milijuna eura značio bi financijsku transformaciju općine. Osim toga, prihode bi imala i županija, i to od 2 milijuna eura, ali i općina Đelekovec od 600.000 eura, jer se dio polja nalazi na teritoriju i te općine. Slično bi se moglo dogoditi i u općini Mali Bukovec, gdje će se također raditi elektrana.

Također, na području općina Novigrad Podravski i Koprivnički Bregi. Najveće polje u našem kraju je ono zvano Leščan. Geotermalni potencijali tog polja su enormni. Ono se nalazi na području općina Kloštar Podravski i Kalinovac te grada Đurđevca. Ukoliko dođe do izgradnje geotermalnih elektrana ili elektrana, spomenute općine i gradovi postat će „podravski geotermalni Kuvajt“. U proračune tih općina slijevat će se milijuni eura. Nešto slično kao što su se slijevali i kako se u manjoj razini još slijevaju milijuni u proračune općina na čijem se teritoriju crpi plin ili nafta. No, ovdje je velika razlika, jer kapacitet geotermalnih bušotina je konstantan te se ne smanjuje, a njegova je iskoristivost što se tiče vremenskog perioda eksploatacije iznimno duga. Sve su svemu, općine na čijem se teritoriju nalaze polja iz kojih će se crpiti vodne pare za proizvodnju struje čeka budućnost s višestrukim prihodima.

Eksploatacija šljunka

S druge strane, i za one općine koje nisu toliko sretne, pa umjesto vodene pare u svom podzemlju imaju šljunak, dolaze neke dobre vijesti. Eksploatacija šljunka je za prostor i lokalnu infrastrukturu mnogo invazivnija, a rente za općine su višestruko niže nego za geotermalnu energiju, plin ili naftu. Primjera radi, općina Drnje, koja na svom teritoriju ima tri koncesionara za polja šljunka i stotine hektara eksploatacijskih polja te isto toliko hektara neiskorištene vodne površine, od rente za polja dobiva između 30 i 50 tisuća eura godišnje. To je sramotno mali iznos s obzirom na utjecaj na prostor i infrastrukturu, posebice prometnu, koja stradava zbog intenzivnog prijevoza. No Vlada je prošlog tjedna donijela novu uredbu kojom se povećava fiksni te varijabilni dio naknada. Ukratko, općine će dobiti nešto manje od dvostruke svote u odnosu na onu koju su dobivale do sada. Daleko manju nego bi trebale dobivati, ali šljunak nije plin niti vodena para i njegova tržišna vrijednost neusporedivo je manja od spomenuta dva energenta.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

lokalni nogomet

FOTO Močile druge, Borac pao u Virju, Herešinu ‘prvi set’, Križevčani kiksali i ostali bez naslova

iskustvo pacijenta

Milka (70): “Popiknem se kad me tlak ošine pa ljudi misle da se baba napila!”

za svakog je bilo ponešto u Legradu

FOTO Legrađani se družili na sajmu udruga, slijedi bogat sadržaj uz proslavu dana općine

OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA U ĐURĐEVCU

FOTO/VIDEO Mališani iz Đurđevca najbolji, Novigracima nagrada za fair play

IZLOŽBA U FERDINANDOVCU

FOTO Uzgajivači konja predstavili svoja grla i zaprege

UNATOČ TEŠKOM INVALIDITETU NE ODUSTAJE OD SVOG VRTA

VIDEO Vesna je lebdjela između života i smrti te ostala nepokretna: “Svjetlo na kraju tunela je stvarno”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati