Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Operirala tumor na dojci, ostavili joj sedam cm dugačak plastični dren!

Koprivnička Opće bolnica pacijentici iz okolice Koprivnice mora platiti odštetu i podmiriti troškove sudskog postupka zbog pogreške koja je počinjena tijekom operacije raka dojke obavljene u kolovozu 2013. godine. Pacijentica je u međuvremenu otišla raditi u Njemačku gdje joj je nakon pregleda u dojci pronađen komad plastike dugačak oko sedam centimetara.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako je utvrđeno da je strano tijelo u dojci završilo zahvaljujući pogrešci liječnika na Odjelu kirurgije, Opća bolnica mora platiti 130.000 kuna odštete i 37.500 kuna troškova parničnog postupka.

Bolovi

Pacijentica je inače krajem kolovoza 2013. godine operirala dobroćudan tumor dojke jer je nekoliko mjeseci prije toga na desnoj dojci primijetila izraslinu koja je postupno rasla te uzrokovala bolove i iscjedak iz obje dojke. Na operaciji je tumor izvađen i poslan na patohistološku analizu, a kako je sve proteklo u redu, pacijentica je tri dana kasnije puštena na kućnu njegu. No, pacijentica je odmah nakon operacije počela osjećati pritisak u desnoj dojci praćen intenzivnim bolovima na mjestu reza kirurga zbog koje je morala piti tablete protiv bolova. Primijetila je i kako joj operirana dojka otiče pa je stavljala hladne obloge i mazala je posebnim kremama za ublažavanje oteklina.

Kako je navela u tužbi, u svojoj obitelji ima četiri člana s dijagnosticiranim karcinom dojke zbog čega je bila pod znatnim stresom zbog bolova poslije svoje operacije, otečenosti operirane dojke i iščekivanja rezultata analize tkiva tumora. Početkom rujna iste godine zbog bolnosti i ukočenosti desne noge i trnaca u glavi zatražila je hitnu liječničku pomoć te je zbog opće slabosti i vrtoglavice bila upućena na neurološki pregled, ali i na pregled kod psihijatra s dijagnozom povratnog depresivnog poremećaja. Nije spavala niti jela i neprestano je bila zabrinuta zbog svog zdravstvenog stanja.

Depresivno se osjećala

Nalazom psihijatra bilo joj je utvrđeno kliničko pogoršanje depresivnih smetnji. Tijekom kontrola nakon operacije dojke, pacijentica se, kako je navela u tužbi, nekoliko puta požalila na intenzivne bolove u dojci i osjetljivost dojke, no liječnici su joj objasnili da joj je to zbog ostataka kirurškog konca. Na kraju, 2017. godine ta se žena preselila u Njemačku. Bolovi u dojci nisu prestajali ni gotovo četiri godine nakon operacije te je tamo obavila nekoliko kontrolnih pregleda. Na klinici u njemačkom Lahru ultrazvukom i mamografski su joj pregledane dojke. Osim dvije cistične tvorbe, u desnoj, operiranoj dojci pronađeno joj je strano tijelo duljine oko sedam centimetara i širine oko četiri milimetra koje je okarakterizirana kao plastična traka zaostala od operacije. Naposljetku, žena je morala ponovno na operaciju i to joj je strano tijelo uklonjeno na operaciji krajem svibnja 2017. godine. Zbog svega što je pretrpjela od bolnice je tužbenim zahtjevom na sudu najprije potraživala 300.000 kuna, a nakon provedenog je vještačenja taj iznos je umanjila na 200.000 kuna.

Tijekom provedenog parničnog postupka koprivničkom sucu Darku Magdiću sudski je vještak objasnio kako je strano tijelo pronađeno i izvađeno iz dojke pacijentice najvjerojatnije plastični materijal koji se koristi za drenažu nakon operacije manjeg kirurškog zahvata. Vještak je utvrdio kako se radi o nenamjernom postupku vađenja drena koji je ostao nakon toga u dojci.

– Uobičajeno je da se takav materijal odstranjuje unutar nekoliko dana nakon operacije, a s obzirom da nije dolazilo do znakova upale jer je rana bila uredna, kako se to navodi u zdravstvenom kartonu, proizlazi da je materijal bio sterilan i nije doveo do razvoja infekcije nego je oko njega nastala s vremenom svojevrsna čahura kao reakcija na strano tijelo. Takva učahurena tvorba bila je pipljiva kao kvržica i mogla je uzrokovati probadanje i povremenu bolnost te nelagodu pri spavanju na prsima – kazao je vještak na sudu.

Otkriveno na mamografiji

Taj dio plastičnog drena nije bio vidljiv na ultrazvučnom pregledu, tek na mamografiji obavljenoj u Njemačkoj kada je otkriveno strano tijelo. Vještak je dokazao nedvojbeno uzročno-posljedični odnos opisanih tegoba s onim kroz što je gotovo četiri godine prozila pacijentica. Na temelju toga priznato joj je pravo na odštetu i na plaćanje troškova sudskog postupka. No, na kraju joj je od traženih 200.000 kuna priznato 130.000 kuna zbog raznih razloga, kao što su na primjer da nije pretrpjela naruženje dojke jer ih zahvati nisu dodatno poružnjeli i da operacija dojke nije previše pridonijela invaliditetu koji joj je priznat zbog drugih dijagnoza koje su joj utvrđene. Presuda je u ovom predmetu već je jednom bila donesena, no Općinski sud morao je ispraviti nekoliko uputa od Županijskog suda kako bi presuda bila zakonita. No, ni ova nije pravomoćna, pacijentica se na nju ima pravo žaliti.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati