Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
SEZONA GRIJANJA JE POČELA, VATROGASCI SAVJETUJU:

Oprezno s pećima na kruta i tekuća goriva te električnim grijalicama

Sezona grijanja na kruta i tekuća goriva je počela stoga koprivnički vatrogasci pozivaju na oprez i poštivanje osnovnih sigurnosnih pravila prilikom rukovanja izvorima topline, u koje se osim peći ubrajaju i razne električne grijalice. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe grada Koprivnice u prvih devet mjeseci 2023. godine imali su 60 požara, od čega tri požara peći i dimnjaka, što dovoljno govori o opasnostima tijekom sezone grijanja. Osnovno pravilo kojeg se treba pridržavati kako bi se izbjegle neželjene posljedice grijanja i kako bi se smanjila mogućnost izbijanja požara je redovito čišćenje i održavanje dimovodnih kanala u suradnji s dimnjačarima te servisiranje uređaja na plin.

– Zbog nestručnog rukovanja s pećima na kruta goriva ili s električnim grijalicama nastaju požari u objektima, a nažalost ponekad i sa smrtnim posljedicama. Ako primijetite požar, bez odgode nazovite vatrogasce na broj 193 te slijedite upute do njihovog dolaska – poručuju vatrogasci.

Poseban oprez potreban je pri paljenju peći na kruta goriva jer plamen može zahvatiti odjeću, a ni u kom slučaju drva u peći ne smiju se paliti benzinom ili drugim zapaljivim tekućinama. Drvo za loženje odmaknite od peći jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline, a odmaknuti treba i drugi zapaljivi materijal poput tepiha. Vrlo je važno da se odjeća ne suši direktno iznad peći. Plinske grijalice, osim što mogu izazvati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje, stoga prostoriju treba redovito prozračivati. Što se tiče izvora topline na električnu energiju i tu vrijede ista pravila, a grijalice se ne smiju ostavljati upaljene bez nadzora.

– Pepeo iz peći također može uzrokovati požar i to satima nakon što izgleda potpuno ohlađen. Nikada se ne smije odlagati smeće, u kontejnere ili na mjesta gdje u doticaju s drugim predmetima može nastati požar. Pepeo se odlaže u metalne kontejnere udaljene od ostalih objekata – savjetuju iz VZG-a Koprivnica.

Ako dođe do požara dimnjaka, što će u pravilu najprije uočiti susjedi, potrebno je obavezno zvati vatrogasce. Za požar dimnjaka, osim vatre i gustog crnog dima koji izlazi iz dimnjaka, karakterističan je i glasni zvuk strujanja zraka kroz peć, naglo i jako zagrijavanje dimnjaka te pucanje žbuke oko dimnjaka.

– Požar dimnjaka ne gasi se vodom niti bilo kojom drugom tekućinom. Moguće je početno gašenje vatrogasnim aparatom i to isključivo na najnižim vratima dimnjaka, koja bi svaki pravilno izveden dimnjak trebao imati – zaključili su u VZG-u Koprivnica.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ALFA I OMEGA KRIŽEVAČKOG KLUBA

Vitomir Mijić: “Ne bojimo se uspjeha, ukaže li se prilika spremni smo i za prvu ligu”

VALENTA ŠTEFOJIĆA, AUTORA TORNJA U MAJURCU, JAKO JE POTRESLO NJEGOVO RUŠENJE

VIDEO ‘Kad sam ga gradio tresao sam se od umora, ali bio sam sretan. Sada je moj život završen’

POPULARNA BOŽIČNA ZVIJEZDA

Raste pola godine, a za Božić uvijek procvjeta

u iznosu od 45 eura

Podravska općina uskoro počinje s podjelom vrijednih poklon bonova umirovljenicima

POTVRDILI IZ HŽ-A:

Zbog izgradnje pothodnika dio državne ceste dva će mjeseca biti zatvoren za sav promet

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

Upišite pojam koji želite pretraživati