Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Optužnica protiv Rasinjčana: Nisam mogao znati da je maloljetan, ne izgleda tako

Jednom Rasinjčaninu prijeti višegodišnja kazna zatvora dokaže li mu se krivnja da je davao drugim osobama marihuanu na konzumiranje te kako je jedan od njih u to vrijeme bio maloljetan. Iako se žalio na optužnicu, ona je proteklih dana ipak potvrđena.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Okrivljenik se branio kako dokazi uopće ne opravdavaju sumnju da je počinio kazneno djelo te kako su dokazi proturječni. Pokušao je to opravdati ispitivanjem dvoje svjedoka kojima je davao navodnu marihuanu. U optužnici se ističe kako je Rasinjčanin bio svjestan da se radi o drogi marihuani, koja u sebi sadrži više od 0,2 posto THC-a.

On je u dva navrata napravio „joint“ ispunjen mješavinom droge marihuane i duhana. Postoji mogućnost, ističe se u odgovoru na optužnicu, da je supstanca koju je okrivljenik besplatno dao na konzumiranje dvoje poznanika uistinu zabranjena, ali je isto tako moguće i da se radi o cannabidiolu, kemijskom spoju kod kojeg ukupni sadržaj THC-a ne prelazi 0,2 posto. No, na supstanci koju je okrivljenik besplatno dao na konzumiranje nije provedeno vještačenje pa je činjenica radi li se o nezakonitom ili zakonitom spoju nepoznata.

„Moguće je da je kod svjedoka došlo do zablude, a iz njihova iskaza uopće ne proizlazi da bi nakon konzumiranja osjetili opijenost ili omamljenost pušenjem „jointa“ koji je pripravio okrivljenik“, navodi se u odgovoru na optužnicu.

Rasinjčanin je, dodajmo, poznavao svjedoka kojemu je dao „joint“ godinu dana, a na dan kad mu je dao smotuljak na konzumaciju bio je još maloljetan, a tek je trebao navršiti 18 godina, otprilike mjesec dana kasnije.

– Nisam mogao znati da je maloljetan, ponajprije zbog kratkog trajanja poznanstva, a posebice uzevši u obzir fizički izgled i tjelesnu konstituciju. Bio sam u zabludi – branio se također okrivljeni Rasinjčanin, no Sud je utvrdio kako ipak postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju sumnju da je on ipak kriv i da se radilo o marihuani.

FOTO Ilustracija

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI