Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ordinacija Podravskog: Moj suprug nema testise, možemo li imati bebu?

Mom je suprugu po rođenju ustanovljeno da nema testisa. Imao je operaciju kao beba. Nakon nekog vremena rađen mu je CT i UZV i doktori nisu vidjeli testis nigdje u tijelu. 2014. ugrađene su mu dvije kuglice na mjesto testisa kako bi to vizualno izgledalo bolje. Također, ima nedostatak testosterona i prima taj hormon injekcijom svakih 15 dana. Na početku je bilo jednom mjesečno, pa onda svakih 21 dan, a sada svakih 15 dana, odnosno dvaput mjesečno. Još nismo počeli raditi na bebi pa nismo ni posjetili doktora, ali ako biste nam otprilike mogli reći hoće li uopće biti moguće dobiti bebu? Da znamo što da očekujemo. Iskreno, nekako mi je nevjerojatno da nigdje u tijelu nije viđen testis. Nekako mislim da je to propust doktora. Ne znam je li ovo razmišljanje ispravno.

ODGOVOR

Moguće je da se testisi u prenatalnom razdoblju ili najranijem djetinjstvu nisu spustili u skrotum. Najčešće na tom putu spuštanja zaostanu negdje u području preponskog kanala, a tada su obično rudimentarni (zakržljali) i moguće je da se niti CT-om ne vide. Tu UZV nije metoda izbora.

Trebalo bi napraviti scintigrafiju testisa (da se najtočnijom metodom pokuša dokazati postoji li uopće igdje ikakvo funkcionalno tkivo testisa) i spermiogram da se utvrdi ima li u sjemenu spermija. Tek temeljem toga može se nešto suvislo tvrditi o plodnosti muškarca.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati