Osigurani su preduvjeti za daljnju namjenu prostora nekadašnjeg odlagališta Orl

Općina Ferdinandovac organizirala je završnu konferenciju projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada „Orl“. Projekt se provodi prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj ugovora: KK.06.3.1.13.0007).

Predmetni ugovor potpisan je 23. lipnja 2020. godine između Općine Ferdinandovac kao Korisnika, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničkog tijela razine 2 i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao Posredničkog tijela razine 1. Razdoblje provedbe projekta je od 22. svibnja 2020. do 24. lipnja 2022., a ukupna vrijednost projekta iznosi 14.949.062,50 kuna. Od navedenog iznosa 12.706.703,12 kuna osigurano je iz Kohezijskog fonda Europske unije (85 posto ukupno prihvatljivih izdataka), 10 posto ukupno prihvatljivih izdataka osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 3,33 posto vlastitog učešća Općine Ferdinandovac u projektu sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije temeljem sklopljenog Ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekta (referentni broj ugovora: JPF.2020.-6.287.), dok preostali iznos financira Općina Ferdinandovac vlastitim sredstvima.

Projekt je realiziran u planiranim rokovima, kroz provedbu Ugovora o izvođenju radova (Izvođač: Bagerkop-Roberto d.o.o., Novi Marof); Ugovora za uslugu stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu tijekom izvođenja radova (Izvršitelj: Zajednica ponuditelja Hidro una d.o.o., Zagreb i Vododer d.o.o., Zagreb); Ugovora o uslugama projektantskog nadzora (Izvršitelj: Maxicon d.o.o., Zagreb), Ugovora za uslugu promidžbe i vidljivosti projekta (Izvršitelj: Heland Consulting d.o.o., Buzin) i Ugovora za uslugu upravljanja projektom (Izvršitelj: PanGeo Projekt d.o.o., Zagreb).

Radovi na sanaciji odlagališta završeni su dana 12. ožujka 2022. te je nakon uspješno provedenog tehničkog pregleda dana 25. travnja 2022. ishođena Uporabna dozvola KLASA: UP/I-361-05/22-01/000005, URBROJ: 2137-05/101-22-0009.

Provedbom projekta ostvareni su ciljevi projekta: zatvoreno i sanirano odlagalište otpada odnosno eliminiranje negativnih učinaka odlaganja otpada te zaštita podzemnih i površinskih voda, ljudskog zdravlja i okoliša u cjelini, kao i regeneracija zemljišta (sanacijom i zatvaranjem odlagališta ostala je sanirana površina od 0,6644 ha).

-Projektom smo napravili značajan doprinos u zaštiti ljudskog zdravlja i okoliša, a kroz uređenje prostora odlagališta osigurani su preduvjeti za njegovu daljnju namjenu. U planu je, ako ćemo dobiti potrebne dozvole i financijsku podršku, na tom prostoru izgraditi fotonaponsku elektranu – kaže Vjekoslav Maletić, načelnik Općine Ferdinandovac.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI