Osiguravateljima neisplativi naleti na divljač, zato poskupljuje registracija vozila?

Na području Koprivničko-križevačke županije, ako je suditi po policijskoj statistici, najmanje svaka dva dana dogodi se prijavljeni nalet na divljač na našim cestama. Podravski list redovno izvještava o naletima, a jedan od upečatljivijih dogodio se krajem protekle godine na đurđevačkom području.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema fotografijama se vidi kakvu štetu na automobilu može napraviti veća, srneća divljač – a na sreću vlasnika vozila, tada je još vrijedila polica osiguranja koju je s Eurohercom zaključilo Ministarstvo poljoprivrede, kroz ugovor o osiguranju odgovornosti u navedenim slučajevima. Od 1. lipnja ta polica više ne vrijedi, a na novi natječaj nije se javio nitko tko bi udovoljavao uvjetima pa se mnogi pitaju što ako im se dogodi nalet na divljač na cesti, tko će platiti štetu na vozilima? Dodajmo kako se na natječaj javilo samo HOK osiguranje s osjetno višom cijenom i bez valjanog jamstva. Vrijednost ponuđenog posla Ministarstvo je procijenilo na 40 milijuna kuna, dok je ponuda iznosila 57 milijuna uvećano za PDV. Natječaj je stoga bio poništen, a raspisan je novi.

– Za nas je taj posao neisplativ – tvrde osiguravatelji s kojima smo neslužbeno razgovarali, pogotovo što raste broj naleta na divljač iz godine u godinu, a time i štete pa im sporovi nisu isplativi. Ministarstvo je prošli tjedan raspisalo novi natječaj i ponudilo nešto viši iznos posla, 50 milijuna kuna.

– Nema straha da šteta neće biti pokrivena – pojašnjava Nevenko Jakopović, prvi čovjek zajednice lovačkih udruga županije, ali i odnedavno dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza te dodaje kako je Ministarstvo osiguralo lovcima po 4,1 milijun kuna mjesečno za eventualne štete.

– To bi trebalo biti dovoljno do novog natječaja, odabira osiguravatelja ili možda zakonskih promjena. Jedno od mogućih rješenja je i dodatak na obveznu policu osiguravanja za vozila – ističe Jakopović, a mi doznajemo kako se čak razmišlja i o novoj naknadi koja bi se ugradila u trošak koji se plaća prilikom godišnje registracije auta, iz koje bi se osigurao fond za pokrivanje šteta od divljači.

Jakopović navodi i kako su krajem proteklog tjedna o ovoj temi raspravljali i u krovnoj organizaciji, dobili su protokol kod postupanja, a obrasci su poslani svim lovačkim udrugama. Problema, ističe, ne bi trebalo biti.

Nevenko Jakopović (u sredini)

– Mjerodavni će iz lovačke struke izlaziti na mjesta nesreća i utvrđivati što se dogodilo, oni koji se neće držati protokola, one udruge, štetu će morati namiriti same. Vjerujte, ima i takvih… – upozorava drugi čovjek HLS-a.

Lovce, ali i policiju iznenadio je prijelaz s 2020. na 2021. godinu, jer je na području Koprivničko-križevačke županije doslovno udvostručen broj naleta na divljač. Je li to stvarna brojka, ne može reći.

– Naravno da ima zloporaba. Kakav sinek izleti autom, on i tata to prikažu kao nalet na divljač i traže nadoknadu – priča Jakopović.

Lovcima vjerojatno ne bi trebalo biti problematično dokazati nalet? Morali bi postojati tragovi krvi, dlake ili nečega što se može povezati sa životinjama.

– Ne bi, nekad jest doduše teško. No, to vam završi na sudu, a naši sudovi nisu pretjerano naklonjeni lovcima… – tvrdi naš sugovornik.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI