Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
varaždinske bale jedna su od najvećih ekoloških crni točaka u Hrvatskoj

Osječki scenarij prijeti i dijelu Podravine

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

U odjecima katastrofalnog požara u osječkom pogonu za preradu plastike ponovo se aktualizirao stari problem u susjedstvu, a to su varaždinske bale s otpadom. Budući da je vidljivo da se otrovni plin u Osijeku širio sve do granice s Bosnom i Hercegovinom, potencijalni požar na lokaciji gdje se bale sad nalaze mogao bi ugroziti i istočne dijelove Podravine. Upravo zato ovog petka održana je izvanredna konferencija za novinare u Varaždinu o rizicima u Brezju, predjelu pored Varaždina gdje se bale s otpadom drže. Konzultant Nenad Vidović, koji se bavi izradom studija o rizicima velikih nesreća, naveo je kako su bale u Brezju potencijalni rizik po život i zdravlje ljudi.

– U vrijeme kad su se bale odlagale u Brezju otpad se nije razdvajao kao danas. Tamo se nalazi medicinski otpad, baterije i drugi materijal koji bi miješanjem ili truljenjem vremenom mogao dovesti do samozapaljenja. Postoji i mogućnost namjernog izazivanja požara – istaknuo je Vidović koji je naveo kako je u slučaju bala u Brezju prva ugroza od požara, druga od otjecanja opasnih tvari u zemlju na vodocrpnom području i treća je mogućnost zagađenja podzemnih voda te povlačenje vode s opasnim tvarima niz tok rijeke Plitvice.

Podsjetimo, bale u Brezju stoje već 18 godina, a tamo je gotovo 100 tisuća tona baliranog otpada i jedna je to od najvećih ekoloških crnih točaka u Republici Hrvatskoj.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SLIJEDI PRIJAVA ZAVODU ZA SOCIJALNI RAD

Djeca na romobilu izletjela pred auto, ozlijeđena su

milinović pojačava momčad za napad na vrh

Križevčani doveli čak 10 igrača, među njima tri bivša slavenaša, Ukrajinac, Ganac…

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KRIŽEVCIMA

Auto završio na krovu, vozač i putnici odšetali s mjesta događaja. Jedan teško ozlijeđen


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati