Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Otkazani Dani zelja i bregofske pite, Udruga žena: Načelnik ne želi financirati našu manifestaciju

Dani zelja i bregofske pite u Koprivničkim Bregima ove se godine neće održati, ali ne zbog epidemiološke situacije, nego zbog sukoba Udruge žena Bregi s općinskim načelnikom Matom Kuziminskim. Udruga žena Bregi od samog početka organizira tu manifestaciju, a ove se godine trebala održati po 25. put, no svojevrsnog jubileja neće biti zbog, kako navode u Udruzi, animoziteta načelnika Kuzminskog.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

– Načelnik Kuzminski odbio je dodijeliti potrebna sredstva za organizaciju manifestacije. Mi smo s pripremama krenule već u ožujku ove godine, ali nažalost načelnik nas je na sve moguće načine htio izbaciti iz organizacije i lažima obmanjivao nas i ostale udruge s područja općine koje su nam svih ovih godina pomagale u organizaciji.

Postavlja se pitanje zašto  nakon toliko godina u kojima smo kao organizator uspješno surađivale s Općinom kao glavnim pokroviteljem odjednom sadašnjem načelniku taj model nije prihvatljiv i ne želi nam dati potrebna sredstva za organizaciju manifestacije – navode u svom priopćenju članice Udruge žena Bregi.

Putem javnog natječaja za financiranje provedbe programa i projekata javnih potreba u kulturi, dodaju, dodijeljeno im je samo 7000 kuna za organizaciju 25. Dana zelja i bregofske pite, što nije dovoljno za organizaciju manifestacije. Članice Udruge prije 20 dana uputile su dopis načelniku Općine da im se očituje  hoće li će im uplatiti ostatak novca predviđenog proračunom Općine za Dane zelja, ali im uopće nije dao odgovor, iako je u proračunu za manifestaciju predviđeno 30.000 kuna.

– Zato smo u petak dobile obavijest e-mailom da će se Općina prijaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede kao organizator manifestacije što nije moguće jer nisu prihvatiljivi prijavitelj s obzirom na to da je osnivač i nositelj organizacije manifestacije Udruga žena Bregi što je i navedeno u statutu naše udruge.

Bregofska pita čeka bolje Dane

Na ovaj način jednostavno smo prisiljene obustaviti sve dogovorene angažmane za Dane zelja i bregofske pite te otkazati održavanje manifestacije – ističu članice Udruge.

Prozvani Mato Kuzminski ističe kako Općina nastoji uvesti transparentnost u trošenju proračunskog novca, a to očito smeta Udruzi žena Bregi čije se članice ponašaju kao da još uvijek traju izbori za općinsku vlast.

– Općina je spremna podmiriti račune za manifestaciju, ali samo ako će se novac trošiti transparentno. Neprihvatljivo je to što se manifestacija zapravo pretvorila u obiteljsku feštu, a zapravo bi trebala biti namijenjena dodatnoj popularizaciji zelja i bregofske pite te prerasti u događaj koji će privlačiti posjetitelje ne samo iz okolnih općina, nego i cijele regije.

Žalosno je da Udruga žena Bregi nije prihvatila mogućnost da u sklopu te manifestacije ugosti prijatelje iz mađarskog Buka gdje smo mi nedavno bili u prijateljskom posjetu. Sve su to činjenice koje potvrđuju da je za Udrugu manifestacija zapravo obiteljska fešta, a za mene kao načelnika neprihvatljivo je da se netransparentno troši novac na takvo nešto – ističe Mato Kuzminski.

Općina, dodaje načelnik, želi prijaviti manifestaciju za potporu od 40.000 kuna koja se može ostvariti iz državnog proračuna, a na javni poziv PORA-e, pa je neshvatljivo da to smeta članicama Udruge.

– Na taj natječaj mogu se prijaviti samo jedinice lokalne samouprave pa su tvrdnje članica Udruge neutemeljene. Članice Udruge ne mogu svojatati niti zelje niti bregofsku pitu kao zaštitni znak. Za status nematerijalnog kulturnog dobra za bregofsku pitu zapravo su najzaslužnije žene koje sad uopće nisu članice udruge – zaključio je Kuzminski.

FOTO: Nikola Wolf, Krešo Puklavec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

JESTE LI ZNALI?

Popularna plava Nivea pravi je lijek za mnoge zdravstvene probleme

Jeste li znali?

Ovo je jedan od najzdravijih začina na svijetu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati