Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
U SKLOPU PROSLAVE DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

FOTO Otvoren nacionalni spinalni centar

Središnji dio proslave dana, kao i obilježavanje 30 godina postojanja Varaždinske županije, obilježava se danas u četvrtak. Kao dio proslave održan je i izuzetno važan događaj za zdravstvenu skrb Varaždinske županije ali i podizanje nivoa zdravstva općenito. Radi se o otvaranju Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

U moderni centar bruto površine 6.720 četvornih metara i kapaciteta 75 kreveta te dodatnih pet kreveta u dnevnoj bolnici uloženo je oko 18.4 milijuna eura.

Od toga je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.” osigurano bespovratnih 11.015.993,10 eura, Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 6.582.941,80 eura, a Specijalna bolnica osigurala je 770.532,73 eura. Ovaj uspješno realizirani EU projekt označava ključni trenutak u unaprjeđenju skrbi za osobe s ozljedama i bolestima kralježnične moždine. 

– Pred nama su slatke brige, ali nije bilo lako. Kad je trebalo krenuti onda su nam iz Ministarstva rekli, ajde vi Varaždinci malo se skvrčite, previše je to kvadrata pa ajmo isprojektirati nešto manje. Krenuli smo s radovima, ali je krenula i Ruska agresija na Ukrajinu, rastu cijene energenata, građevinskih radova i pod upitnik dolazi cijeli projekat. Bilo je mjeseci kad smo odlučivali da li platiti anuitete, obzirom da se radi o EU projektu ili čuvati sredstva za plaće. No zahvaljujući Ravnatelju, Predsjedniku upravnog vijeća i Pročelnici za Zdravstvo, sve smo uspjeli riješiti. Danas bolnicu razvijamo u nekih sedam niša i sa Ministarstvom branitelja razgovaramo o Veteranskom centru, s Hrvatskim olimpijskim odborom dogovaramo o stavljanju ozlijeđenih sportaša k nama na oporavak, a Minervu smo prijavili na poziv Ministarstva turizma da se uredi njena unutrašnjost – rekao je Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije.

Prisutnima se obratio naravno i premijer Andrej Plenković, koji je Centar i otvorio.

– Otvaranje ovog Spinalnog centra veliko je postignuće. Učinili smo sve da se financijska konstrukcija zaokruži i nadam se da će brojni pacijenti uključujući i ukrajinske ratne veterane, obzirom da je dio njih ovdje, dobiti najbolju uslugu i skrb. Dosad smo u našem mandatu uložili oko 900 milijuna eura u različite aktivnosti u zdravstvu, a kad se realiziraju svi pripremljeni projekti taj će iznos prijeći 2 milijarde eura i to puno govori koliko nam je zdravstvo važno – riječi su premijera Plenkovića koji je na kraju govora svima čestitao i naglasio kako se veseli što imamo novi Spinalni centar.

U 19 sati održat će se Svečana sjednica Županijske skupštine u Gradskoj sportskoj dvorani Arena.

Svečana sjednica bit će prilika i za dodjelu nagrada ovogodišnjim laureatima i najboljem učeniku.

Županijska skupština je odlučila da ove godine nagradu za životno djelo dobije primarijus Ranko Stare, Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i inozemstvu Atletski klub Sloboda, Dražen Filipović i DVD Novi Marof, Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju maestro Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i Prva gimnazija Varaždin.

Nagradu će dobiti i najbolji učenik, odnosno učenik generacije, a to je ove godine Emanuel Tukač. Bit će dodijeljeno i šest nagrada župana, a dobit će ih Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice KUD-ova Varaždinske županije, Tomo Rešetar, predsjednik Udruga privatnih šumovlasnika Kesten, zatim fotograf Domagoj Sever, OPG Pocedulić, voditelj Centra izvrsnosti za robotiku Ivica Kolarić i Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-a.

Inače program je počeo ovog ponedjeljaka, a organizirane su brojna kulturno umjetnička događanja,ali i panel rasprava pod radnim naslovom, 30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

Održan je mimohod, polaganje vijenca i svečana akademija

FOTO Obilježena 32. obljetnica preuzimanja vojarne i Dan koprivničkih branitelja

PROVJERITE DA LI STE MEĐU DOBITNICIMA!

Održano treće kvartalno izvlačenje velike nagradne igre Robin trgovina

promjene na klupi pred važnu utakmicu

Legendarni Dodik uoči Osijeka priključen prvoj momčadi, cilj mu je ‘probuditi’ napadače

Župan Darko Koren sa suradnicima obišao je novu poslovnu jedinicu ljekarne

Umjesto pod Domom zdravlja, od sada dio Ljekarni Koprivnica

PORED CIJENE POJAVIO SE I PROBLEM PRIJEVOZA

FOTO Podravska tvrtka nabavila 56 vagona za transport 50 tisuća tona žitarica

OZLIJEĐEN JE

FOTO Vozač se autom zabio u policajca na motociklu

Upišite pojam koji želite pretraživati