Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Otvorena izložba „Put čipke”

Nakon izložbe o povijesti samog Muzeja, povodom 70. obljetnice rada gradskog muzeja, u četvrtak je otvorena druga od sveukupno četiri izložbe posvećenih ovoj visokoj obljetnici čuvara križevačke baštine. Posvećena je čipki, a realizirana je u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, čija je kustosica i autorica izložbe Vesna Peršić Kovač kazala kako je svetomarska čipka povezala područje Međimurja, Bilogore, Podravine, Prigorja te Moslavinu.

– Postoje naznake da se ta čipka izrađivala na području Prigorja, ali na dokazivanju te teze još uvijek radimo. Ovom izložbom htjeli smo pokazati kako jedan mali predmet može povezati različita područja – kazala je, između ostalog, Peršić Kovač.

Cilj je izložbe prikazati sličnosti i razlike u upotrebi čipke, ali i istražiti kako je ona pronašla put do udaljenih krajeva te na kraju postala vrijednim dijelom kulturne baštine navedenih regija. Dio izložbe posvećen je ženama iz Svete Marije koje su čipku izrađivale i prodavale te na taj način bile među rijetkim pripadnicama svojeg spola, stanovnicama seoskih sredina koje su se izborile za vlastiti prihod i ekonomsku neovisnost. Izložba je otvorena do 21. svibnja 2022. godine.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Važna obljetnica za bivše učenike koprivničke ekonomske škole

Proslavili jubilarnih 50 godina mature

SURADNJA VRTIĆA I POLICIJE

FOTO Mališani saznali kako presretač lovi prebrze vozače

savjeti

Evo kako se zauvijek riješiti puževa koji vam uništavaju vrt

DJEČJI SAJAM U VIRJU

FOTO/VIDEO Školarci pokazali poduzetnički duh

PONOVNO SE OKUPILI

FOTO Virovski 55-godišnjaci proslavili 40. obljetnicu male mature


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati