Otvoreni kišobran: Sve manje učenika šestih razreda pije i puši

U prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije nedavno je održan sastanak koordinatora programa „Otvoreni kišobran“, predstavljeni su rezultati evaluacije programa i obilježen Svjetski dan nepušenja.

Program prevencije ovisničkih oblika ponašanja kod učenika šestog razreda osnovne škole “Otvoreni kišobran” provodi Centar za prevenciju ovisnosti u suradnji s osnovnim školama u županiji od 2001. godine. U program se u ovoj školskoj godini uključilo 17 osnovnih škola, a sudjelovalo je 629 učenika i 399 roditelja.

Rezultate programa „Otvoreni kišobran“ predstavila je Nadica Puškaš, magistra socijalnog rada. Iz navedene prezentacije vidi se kako je 17 posto učenika šestih razreda imalo prva iskustva s pušenjem, a 61 posto učenika imalo je prva iskustva s pijenjem alkohola.

Usporedbom s drugim generacijama uočava se trend pada udjela djece koja su probala pušiti, a od 2016. stabilan trend udjela djece koja su probala piti alkohol. Učenici prepoznaju kako je pušenje i pijenje način na koji mladi žele na sebe skrenuti pažnju okoline i žele se napraviti važni.

Evaluacija pokazuje kako je program i dalje dobro prihvaćen od sudionika, učenika i roditelja te se planira njegovo provođenje i u sljedećoj školskoj godini.

Foto: Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI