Proljeće je jučer i službeno počelo, sezona je branja medvjeđeg luka pa smo i sami svratili do šume te ga nabrali, nasjeckali i pohranili u staklenku što možete vidjeti i na fotografijama u prilogu, a preporučamo odmah u startu ukoliko ga mislite brati, da je to najbolje učiniti u obližnjoj šumi, ako takve ima.
Medvjeđi ili divlji luk je samonikla biljka. Poznata je po svojstvu detoksikacije i pokazuje antibakterijska i antivirusna svojstva kao i povoljno djelovanje na snižavanje krvnog tlaka i kolesterola. Rješenje za produljeno uživanje u njegovoj ljekovitosti krije se u korištenju biljnih kapi divljeg luka. Medvjeđi luk funkcionira na način da se na njega vežu otrovi i masnoće iz krvi i krvnih žila pa se tako izbacuju iz tijela. Prikupljanjem masnoća iz organizma pomaže i u spuštanju lošeg kolesterola. Sve ovo povoljno djeluje na zdravlje srca te smanjuje rizik od nastanka srčanog udara.
Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenskim mjesecima.
U nedostatku svježeg medvjeđeg luka, vašem će organizmu svakako dobro doći biljne kapi divljeg luka, jer pomažu:
• održavanju normalnog funkcioniranja srca i krvnih žila
• zdravlju kardiovaskularnog sustava kao i općem zdravlju
• snižavanju visokog krvnog tlaka
• snižavanju razine triglicerida i „lošeg“ kolesterola
FOTO: Nikola Wolf