Čuvarkuća je prekrasna, trajna, otporna, višegodišnja zimzelena biljka. Najbolje ju je saditi na kamenjaru, između ploča ili između majčine dušice. Beru se svježi listovi od proljeća do jeseni i ne mogu se čuvati. Iz lišća se cijedi svježi sok, a debeli listovi se suše i spremaju.
Sadrži bjelančevine, mast i ugljikohidrate u listovima koji se nakon lomljenja koriste kao oblog kod ugriza kukaca i opeklina, a istisnuti sok se može u uho. Iscrpina čuvarkuće koristi se kao čaj za grlobolju usta i bronhitis. Također, list ublažava upale i smanjuje nadražaje kože. Listovi se stavljaju izvana kad su u pitanju ozljede, upale i čirev, a što se tiče jestivosti, ova se biljka koristi za salate i variva. Čuvarkuća pomaže i kod povišenih lipida u krvi, hiperlipidemije i detoksikacije jetre Ova biljka učinkovita je i kod snižavanja razine kolesterola u krvi.
Liječi mnoge bolesti, ali najčešće se koristi za:
– kurje oči
– pjegice
– rane i čireve
– herpes zoster
– upale oka i uha
– zloćudne kožne bolesti
– tvrdu kožu na tabanima
– opekotine, ubode i ugrize