POPULARNI ZAČIN

Ova biljka raste vam pred nosom i rijetko se koristi, a pravi je melem za zdravlje

Kopar je jednogodišnja začinska biljka koja se može dodati gotovo svakom jelu. Sjeme kopra dodaje se juhama, mesu za roštilj, marinadama i pečenoj ribi. Obavezno se dodaje octu kod kiseljenja krastavaca, a svježi se listovi koriste u jelima radi ukrašavanja i arome, no jeste li znali da je ovaj začin pravi melem za zdravlje? Naime, kopar sadrži masno ulje, pektin, eterična ulja i tako dalje. Koristi se za smirivanje želuca, štucanje, nesanicu i to čaj ili voda od kopra, a eterično ulje ima antibakterijska svojstva.

Sjemenke kopra dobra su zamjena za sol i osvježavaju dah, a zgnječene i dodane u kupku jačaju nokte. Ova se začinska biljka koristi čak i za proizvodnju kozmetičkih preparata, objašnjava Dušan Savković u svojoj Enciklopediji ljekovitog, korisnog i medonosnog bilja. Eterčino ulje kopra u većim količinama je otrovno i ne koristi se za vrije trudnoće i dojenja. Također, ne preporuča se osobama koje ne smiju uzimati veće količine soli. Dodajmo da se kopar koristi i protiv truleži, nametnika i kukaca u vrtu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Sok koji nitko ne želi piti snižava kolesterol i pravi je “eliksir života”

S 45 GODINA IMA VEĆ 127 DARIVANJA KRVI

VIDEO Kako je Krunoslav spasio više od 380 života

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovaj jednostavan test mogao bi predvidjeti “koliko ćete dugo živjeti”. Možete ga napraviti kod kuće u samo nekoliko sekundi