POPULARNI ZAČIN

Ova biljka raste vam pred nosom i rijetko se koristi, a pravi je melem za zdravlje

Kopar je jednogodišnja začinska biljka koja se može dodati gotovo svakom jelu. Sjeme kopra dodaje se juhama, mesu za roštilj, marinadama i pečenoj ribi. Obavezno se dodaje octu kod kiseljenja krastavaca, a svježi se listovi koriste u jelima radi ukrašavanja i arome, no jeste li znali da je ovaj začin pravi melem za zdravlje? Naime, kopar sadrži masno ulje, pektin, eterična ulja i tako dalje. Koristi se za smirivanje želuca, štucanje, nesanicu i to čaj ili voda od kopra, a eterično ulje ima antibakterijska svojstva.

Sjemenke kopra dobra su zamjena za sol i osvježavaju dah, a zgnječene i dodane u kupku jačaju nokte. Ova se začinska biljka koristi čak i za proizvodnju kozmetičkih preparata, objašnjava Dušan Savković u svojoj Enciklopediji ljekovitog, korisnog i medonosnog bilja. Eterčino ulje kopra u većim količinama je otrovno i ne koristi se za vrije trudnoće i dojenja. Također, ne preporuča se osobama koje ne smiju uzimati veće količine soli. Dodajmo da se kopar koristi i protiv truleži, nametnika i kukaca u vrtu.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Jeste li znali?

Korov kojeg se svi u vrtu ili dvorištu silom žele riješiti najbolji je “lijek” za kolesterol na svijetu

JESTE LI ZNALI?

Već tisućama godina “liječi” mnoge bolesti, ali za ovo misteriozno povrće neki nikad nisu niti čuli! Kažu da je najbolji lijek protiv kašlja

misli na zdravlje

Omiljeni začin lijek je za visoki kolesterol, a košta manje od dva eura