Japanska jabuka, poznatija kao kaki, voće je koje se u Europi uzgaja od 19. stoljeća, no nije previše popularno u našim krajevima. Vrlo je sočna, slatka i okusom podsjeća na marelicu i krušku, a najbolja je kad je meka. Bere se u kasnu jesen, kad s grana padne lišće, a režu se tako da na plodu ostane peteljka. No, riječ je o voću koje nije samo ukusno, već je i vrlo ljekovito.
Sjemenke ovog voća nitko ne želi jesti, a jedne su od najzdravijih na svijetu
Japanska jabuka u sebi sadrži proteine, vrlo nizak udio masti, aminokiseline, vlakna, vitamine A, C, B i E skupine, zatim kalij, kalcij, magnezij i fosor. U njoj je i nešto malo cinka, bakra i selena. Ljekovit je plod, list i suhe cvjetne čašice.
Evo zašto bi tlo u vrtu trebali prekriti kartonom ili novinama
Plod i svježi sok koristi se u liječenju upale crijeva, hemoroida i bolesti želuca. Prirodni je laksativ i antibiotik, pomaže kod bolesti jetre, žuči, visokog tlaka, bronhitisa, a može pomoći čak i kod snižavanja lošeg kolesterola, piše Dušan Savković.
FOTO ilustracija