ŠTO JE JAPANSKI CVRČAK?

Ova je opasna bolest sve veća prijetnja za hrvatsko vinogradarstvo

Žutilo vinove loze opasna je bolest koja postaje sve veća prijetnja za hrvatsko vinogradarstvo. Uzrokuju je mikroorganizmi smješteni u žilnom staničju floema, stanične strukture slične bakterijama, ali bez čvrste stijenke, piše Gospodarski.hr. Najopasnija i najštetnija je zlatna žutica od čije prve pojave u roku od 1 do 2 godine inficirano trsje potpuno propada. Do epidemijskog širenja zlatne žutice nastupa samo u onim vinogradima gdje su istovremeno prisutni štetni organizam i prenositelj.

Europski istraživači koji se bave korelacijom brojnosti cvrčaka ili cikada i raširenosti fitoplazmatskih žutica počinju od 2004. do 2011. godine sve više upozoravati na novu vrstu cikada, japanskog cvrčka.

Japanski cvrčak u stručnoj literaturi se spominje davne 1919. On je polifagna cikada za koju je poznato da obitava na nekim šumskom vrstama, nekim zeljastim biljkama, ali i opće raširenim hortikulturnim vrstama kao što su breskva, vinova loza i jabuka. Tijekom razdoblja od 2010. pa do 2015. godine više je europskih istraživača u odraslim jedinkama japanskog cvrčka, uhvaćenih u zaraženim vinogradima, detektirala prisutnost mikroorganizma uzročnika zlatne žutice vinove loze.

Tek bi naredna istraživanja morala potvrditi stvarne mogućnosti i kapacitet japanskog cvrčka u širenju ove bolesti, piše Gospodarski.hr.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POGLED S BILOGORE

Bojkotira li kupnju ekipa koja se okuplja ispred trgovine?

Nevjerojatan prizor

VIDEO Golemo krdo jelena i košuta pretrčava državnu cestu: “Ovako nešto još nisam vidio”

Radovi na izgradnji Doma zdravlja u Križevcima napreduju jako dobro

Stomatologija i radiologija gotovi već u rujnu