Žutilo vinove loze opasna je bolest koja postaje sve veća prijetnja za hrvatsko vinogradarstvo. Uzrokuju je mikroorganizmi smješteni u žilnom staničju floema, stanične strukture slične bakterijama, ali bez čvrste stijenke, piše Gospodarski.hr. Najopasnija i najštetnija je zlatna žutica od čije prve pojave u roku od 1 do 2 godine inficirano trsje potpuno propada. Do epidemijskog širenja zlatne žutice nastupa samo u onim vinogradima gdje su istovremeno prisutni štetni organizam i prenositelj.
Europski istraživači koji se bave korelacijom brojnosti cvrčaka ili cikada i raširenosti fitoplazmatskih žutica počinju od 2004. do 2011. godine sve više upozoravati na novu vrstu cikada, japanskog cvrčka.
Japanski cvrčak u stručnoj literaturi se spominje davne 1919. On je polifagna cikada za koju je poznato da obitava na nekim šumskom vrstama, nekim zeljastim biljkama, ali i opće raširenim hortikulturnim vrstama kao što su breskva, vinova loza i jabuka. Tijekom razdoblja od 2010. pa do 2015. godine više je europskih istraživača u odraslim jedinkama japanskog cvrčka, uhvaćenih u zaraženim vinogradima, detektirala prisutnost mikroorganizma uzročnika zlatne žutice vinove loze.
Tek bi naredna istraživanja morala potvrditi stvarne mogućnosti i kapacitet japanskog cvrčka u širenju ove bolesti, piše Gospodarski.hr.
FOTO ilustracija