Rak želuca vrlo je podmukla vrsta raka. Obzirom da su maligne bolesti jedan od najčešćih uzroka smrti u današnje vrijeme, otkriće u ranoj fazi od presudnog je značaja za uspješno liječenje. Način života i loša prehrana svakako mogu doprinijeti njegovom razvoju, a uglavnom se spominju dimljena i jako zasoljena hrana, voda u kojoj ima dosta nitrata i držanje hrane na sobnoj temperaturi.
Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari, a s druge strane, brojne studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C vitamin i beta karotene kao svježe voće i povrće i ostalo, smanjuju rizik. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca. Pojedine studije navode da je veći rizik oboljenja kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu 0, no razlika u postotku učetalosti je mala. Rak želuča povezan je i s genima i dokazano je da je nešto češći kod osoba čiji je roditelj imao tu vrstu raka.
Što se simptoma tiče, ljudi najčešće osjećaju atipičnu bol u trbuhu, ponekad i nadutost poslije svakog obroka. Kod gotovo polovice pacijenata dolazi do gubitka na tjelesnoj masi. Mučnine, povraćanje krvi, krv u stolici, gubitak apetita i anemija koja se javlja zbog okultnog krvarenja prisutna je ko skoro dvije trećine pacijenata.
Jedini oblik prevencije ove teške bolesti je smanjenje konzumacije dimljene i slane hrane, svakodnevno uzimanje C vitamina i beta karotena, iako njihova zaštitna uloga jos uvijek nije sto posto potvrđena. Potrebno je utvrditi postoji li povećani rizik i redovno se kontrolirati. Tu spadaju uglavnom osobe iznad 40 godina koje imaju neka oboljenja želuca, pojavu raka želuca u porodici, a posebno osobe sa čudnim tegobama u gornjem dijelu želuca koje traju duže vrijeme, piše novosti.info
FOTO ilustracija