Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ova se vrsta raka najteže otkriva

Rak želuca vrlo je podmukla vrsta raka. Obzirom da su maligne bolesti jedan od najčešćih uzroka smrti u današnje vrijeme, otkriće u ranoj fazi od presudnog je značaja za uspješno liječenje. Način života i loša prehrana svakako mogu doprinijeti njegovom razvoju, a uglavnom se spominju dimljena i jako zasoljena hrana, voda u kojoj ima dosta nitrata i držanje hrane na sobnoj temperaturi.

Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari, a s druge strane, brojne studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C vitamin i beta karotene kao svježe voće i povrće i ostalo, smanjuju rizik. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca. Pojedine studije navode da je veći rizik oboljenja kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu 0, no razlika u postotku učetalosti je mala. Rak želuča povezan je i s genima i dokazano je da je nešto češći kod osoba čiji je roditelj imao tu vrstu raka.

Što se simptoma tiče, ljudi najčešće osjećaju atipičnu bol u trbuhu, ponekad i nadutost poslije svakog obroka. Kod gotovo polovice pacijenata dolazi do gubitka na tjelesnoj masi. Mučnine, povraćanje krvi, krv u stolici, gubitak apetita i anemija koja se javlja zbog okultnog krvarenja prisutna je ko skoro dvije trećine pacijenata.

Jedini oblik prevencije ove teške bolesti je smanjenje konzumacije dimljene i slane hrane, svakodnevno uzimanje C vitamina i beta karotena, iako njihova zaštitna uloga jos uvijek nije sto posto potvrđena. Potrebno je utvrditi postoji li povećani rizik i redovno se kontrolirati. Tu spadaju uglavnom osobe iznad 40 godina koje imaju neka oboljenja želuca, pojavu raka želuca u porodici, a posebno osobe sa čudnim tegobama u gornjem dijelu želuca koje traju duže vrijeme, piše novosti.info

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

NEĆE GA BITI DO VELJAČE IDUĆE GODINE

Farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu poznatog lijeka za snižavanje kolesterola

MISLI NA ZDRAVLJE

Visoke razine kolesterola u krvi mogle bi izazvati još jedan ozbiljan zdravstveni problem

POTPORE

Agencija za plaćanja ima važnu obavijest za poljoprivrednike

Obavijest potrošačima

U hrvatskom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Upišite pojam koji želite pretraživati