Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ova superhrana snižava kolesterol, a mogla bi spriječiti i mnoge ozbiljne bolesti

Spirulina je superhrana o kojoj zaljubljenici zdrave prehrane iz cijelog svijeta pričaju već godinama. S razlogom je stekla reputaciju superhrane, a radi se o plavozelenoj algi koja raste u slatkovodnim jezerima, prirodnim izvorima i oceanima. Mnogi ju konzumiraju kao dodatak prehrani zbog niza pozitivnih učinaka koje ima na ljudsko zdravlje. 

Zdrava je prvenstveno zbog korisnih masnih kiselina, visoke razine antioksidansa i brojnih hranjivih tvari. U njoj se nalaze kalcij, kalij i magnezij, koji su ključni za mišiće, kosti i zdravlje srca, dok je vitamin B odgovoran za energiju. Ima i željeza, a bogata je i bjelančevinama, kojih se u samo jednoj žlici praha spiruline nalazi čak šest grama, koliko i u jednom jajetu.

Ova superhrana povećava razinu energije, potiče detoksikaciju, pomaže u kontroli apetita i smanjuje kolesterol, ali može sadržavati štetne toksine zbog uzgoja u vodama diljem svijeta, od kojih su neke zagađene. Zato je prije konzumiranja uvijek potrebno provjeriti podrijetlo ove alge. Jedna je studija pokazala da redovno uzimanje spiruline može pozitivno utjecati na razine lipida u krvi. Naime, potvrđeno je da ova superhrana značajno snižava loš kolesterol, a istovremeno podiže onaj dobar kolesterol. Potvrđeno je da uzimanje 1 grama spiruline svakodnevno smanjuje ukupni kolesterol nakon 3 mjeseca uzimanja.

Spirulina može pozitivno utjecati i na sniženje i regulaciju krvnog tlaka. Prema studiji provedenoj 2013. godina tromjesečno redovno uzimanje spiruline snižava krvni tlak kod osoba koje su pretile i imaju zabilježenu hipertenziju.

Kilogrami se gube ako je osoba u kalorijskom deficitu, a obzirom da je spirulina visokovrijedna namirnica s niskom kalorijskom vrijednošću, njezina konzumacija doprinosi gubitku viška kilograma.

Obično se suši i dolazi u formi praha. Nakon toga se kombinira s drugim sastojcima poput pšenice ili se samostalno dodaje u piće ili kombinira s hranom. Još jedna mogućnost je konzumirati spirulinu kao dodatak u obliku kapsule, piše Index.

FOTO: ilustracija/yt

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBJAVLJEN NOVI NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE

Bolnica traži doktore, medicinske sestre, kuhara…

Pobjede su u obje kategorije odnijele ekipe iz Koprivnice

FOTO Sedam školskih ekipa se natjecalo u pružanju prve pomoći

FINI PLODOVI PROLJEĆA

Ovo popularno voće lijek je za visoki krvni tlak

moje vrijeme

Potresno pismo slomljene bake: “Možda se nakon ovog djeca sjete svojih roditelja, a unuci baka i djedova…”

ISPLATA NACIONALNE NAKNADE ZA STARIJE OSOBE

Ovim će građanima idući tjedan na račune sjesti 150 eura

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na obiteljsku mirovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati