Jod je vrlo jak antiseptik i može uništiti razne bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija. Međutim, jod može spasiti vaš vrt od raznih bolesti biljaka.
Da bi spriječili plamenjaču na rajčici potrebno je napraviti sljedeću tekućinu: 9 litara vode pomiješajte sa litrom sirutke i dodajte još 2 ml farmaceutskog joda (5%-tna otopina). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovom tekućinom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana. Tekućina na bazi joda odlično suzbija pepelnicu koja izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolijevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ukoliko primijetite prve znakove ove bolesti počnite tretirati usjeve s tekućinom 9 litara vode, 1 l sirtuke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Budete li uporni, možete se u potpunosti osloboditi ove bolesti. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovom tekućinom svakih 10 do 12 dana.
Kupus voli jod, a da bi kupus bio zdrav zalijevajte ga tekućinom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom tekućine. Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate tekućinom spravljenom od 10 l vode i 10 ml joda. Prska se list i plod i to 10 dana prije berbe.
FOTO Podravski list