Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ova tjelesna aktivnost drži kolesterol i šećer u krvi pod kontrolom !

Prema studiji čiji su rezultati nedavno objavljeni, za starije ljude igranje golfa može biti čak bolje od poznatog nordijskog hodanja. Nordijsko hodanje koristi tehnike kojima se aktivira gornji dio tijela i štapove kako bi tjelovježba bila još energičnija od običnog hodanja.

Studija objavljena u časopisu BMJ Open Sports & Exercise Medicine otkriva da će partije golfa imati još bolje zdravstvene koristi. Uspoređivali su 3 vrste aerobnih tjelovježbi te su znanstvenici sa Sveučilišta Istočne Finske analizirali podatke 16 muškaraca i 9 žena koji su bili golfer, zdravi i u dobi od 65 i više godina. Pratili su tri aerobne vježbe – partiju golfa s 18 rupa, šest kilometara nordijskog hodanja i šest kilometara redovnog hodanja – te mjerili učinke na krvni tlak, masnoće u krvi i glukozu u krvi. Uzimali su uzorke krvi i mjerili krvni tlak, dok su sudionici studije nosili uređaje za fitness trening zbog mjerenja udaljenosti, trajanja i tempa. Sudionici su također nosili EKG senzor za bilježenje rada srca.

Rezultati su pokazali da sve tri vrste aerobnih vježbi poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava kod starijih osoba, uključujući snižavanje krvnog tlaka, ali studija je pokazala da golf ima najbolji učinak na masnoće u krvi i održavanje razinu šećera u krvi stabilnom.

Unatoč nižem intenzitetu vježbanja golfa, čini se da dulje trajanje i veća potrošnja energije imaju pozitivniji učinak na lipidni profil i metabolizam glukoze u usporedbi s nordijskim hodanjem i običnim hodanjem, piše Kreni zdravo.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ŽUPANIJSKI FESTIVAL ŽENA IZ RURALNIH PODRUČJA

Svoje posebnosti i hobije će predstaviti 13 žena

Edukativno druženje

Branitelji i polaznici COOR Podravsko sunce zajedno uređivali okoliš i pecali

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati