Kalcij je mineral koji ima brojne važne funkcije u radu organizma. Stvara koštanu masu, sprječava osteoporozu, normalizira rad živaca i mišića, regulira otkucaje srca, onemogućuje zgrušavanje krvi i potiče san. Osim toga, važan je i za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu.
Brojni čimbenici crpe kalcij iz organizma. Prvenstveno je to previše sjedenja, kava, alkohol i gazirana pića. Međutim, rješenje je svima nama pred nosom, besplatno je, ali ga svi ignoriramo i bacamo u smeće.
Naime, ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je po kemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima. U većim količinama, ne samo da liječi simptome manjka kalcija i usporava razvoj osteoporoze, nego pomaže i kod visokog lošeg kolesterola i povišenog krvnog tlaka.
Ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Iz tog razloga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija, a ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.
Način konzumacije
Ljuske od osam jaja dobro operite, osušite, zdrobite, prelijte sokom od dva limuna i ostavite u hladnjaku nekoliko dana. Kad se otope, tekućinu procijedite i pomiješajte s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe i konzumirajte po jednu žličicu, dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Druga opcija
Žlicu mljevenih ljuski jaja pomiješajte sa žlicom šećera i žlicom mljevenog muškatnog oraščića. Pola žlićice mljevenih ljuski jaja pomiješajte s dvije žlice limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja, piše Kuhinja i zdravlje.
FOTO Arhiva