Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ovaj ukusni prehrambeni proizvod može drastično smanjiti kolesterol

Procjenjuje se da svaka druga osoba u Hrvatskoj ima visoki kolesterol, odnosno visoke razine lošeg kolesterola. Ovaj problem je obično posljedica nezdrave prehrane, prekomjerne težine, nedovoljno tjelovježbe, pušenja i pijenje alkohola. Međutim, zdravstveni stručnjaci uočili su da proizvodi od soje mogu pomoći u rješavanju ovog problema.

Jedan od razloga zašto su te biljne namirnice korisne za kolesterol su njihove niske razine zasićenih masti. Zasićene masnoće nalaze se u maslacu, svinjskoj masti, kobasicama, siru i keksima, a povezuju se s povišenim razinama lošeg kolesterola.

– Proizvodi od soje dobra su zamjena za hranu koja je bogata zasićenim masnoćama poput mesa, punomasnog vrhnja i mliječnih proizvoda te grickalica kao što je čips – navodi Heart UK. Organizacija preporučuje konzumaciju oko dvije do tri porcije sojinih proizvoda dnevno, pri čemu 150 grama sojinog jogurta predstavlja jednu porciju. Druga studija, objavljena u časopisu Antioxidants, otkrila je da konzumacija sojinog brašna ima još bolje rezultate. Znanstvenici su istaknuli da ta namirnica smanjuje visoku razinu kolesterola i drugih lipida za nevjerojatnih 70 posto. – Konzumacija sojinog brašna može smanjiti razine lošeg kolesterola i rizik od metaboličkih bolesti poput ateroskleroze i bolesti masne jetre – rekla je Elvira de Mejia, profesorica znanosti o hrani na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign i jedna od autorica studije.

Osim što je učinkovito smanjuje kolesterol dobar je izbor za osobe oboljele od šećerne bolesti. Ova je vrsta brašna lakše probavljiva u odnosu na brašno od nekih drugih mahunarki zato što sadrži manje škroba i više jednostavnih šećera koje tijelo može brzo iskoristiti. Brašno od soje se posebno preporučuje osobama koje iz određenih razloga moraju slijediti prehranu bogatu proteinima jer sadrži puno više esencijalnih aminokiselina nego brašna od drugih vrsta mahunarki. Koristi se za pripremu kruha, ali i uštipaka, kolača i torti, tjestenine te tijesta za pizzu, a ako se miješa sa pšeničnim brašnom, može se koristiti i za sve ostale vrste tijesta, piše Živim.hr

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PRVO JU JE ZAPEKLA DESNA STRANA GLAVE, A ONDA POČELO SUZITI OKO

VIDEO Nada (66) je doživjela moždani udar, a da toga nije bila niti svjesna

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati