Koristan savjet

Ove namirnice nikada ne stavljajte u frižider, osim ako želite da duplo brže istrunu

Mnogi voće i povrće automatski spremaju u frižider, ne znajući da time često skraćuju njihovu svježinu i uništavaju okus. Paradajz, primjerice, u hladnom gubi aromu i postaje bezukusan jer hladnoća zaustavlja dozrijevanje i oštećuje unutarnje stanice. Pravo mjesto za paradajz je keramička zdjela na sobnoj temperaturi, peteljkom okrenutom prema dolje.

Krastavci i paprika također ne vole hladnoću – krastavci postaju vodenasti, a paprika gubi čvrstoću i boju. Najbolje ih je držati u prozračnoj prostoriji na sobnoj temperaturi i hladiti samo neposredno prije konzumacije. Zeleno lisnato povrće poput blitve i raštike treba zamotati u kuhinjsku krpu ili papir i staviti u frižider, ali nikako u plastičnu vrećicu koja zadržava vlagu i ubrzava truljenje. Tikvice su vrlo osjetljive na hladnoću i najbolje ih je čuvati u košari na tamnom mjestu, podalje od sunca, piše RTV SLON.

Grašak može stajati na sobnoj temperaturi najviše jedan dan, a za dulje čuvanje najbolje ga je očistiti i zamrznuti dok je još svjež. Mrkvu je preporučljivo čuvati neočišćenu, umotanu u papir, odvojeno od drugog povrća u frižideru, kako bi ostala hrskava i svježa.

Luk i krumpir nikako ne treba držati u frižideru, krumpir na hladnom pretvara škrob u šećer, što mijenja okus, a luk brzo trune zbog viška vlage. Ove namirnice vole tamno, suho i prozračno mjesto, ali ih nemojte držati zajedno jer krumpir potiče klijanje luka.

Tropsko voće poput banana, manga i avokada traži toplinu. U frižideru banane brzo pocrne i postaju kašaste, avokado prestaje sazrijevati, a mango gubi miris. Držite ih na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju, a zatim ih, ako je potrebno, kratko rashladite.

Breskve i kajsije najbolje je držati na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju, a potom ih kratkotrajno rashladiti. Grožđe se može čuvati u frižideru, ali ga perite tek prije konzumacije. Limun i naranče mogu stajati na sobnom zraku do tjedan dana, a za dulje čuvanje najbolje ih je držati u frižideru u mrežastoj vrećici.

Prilikom kupovine birajte prirodne, sezonske i lokalne plodove, ne perite ih unaprijed i čuvajte ih prema njihovim potrebama. Tako ćete produžiti svježinu, sačuvati okus i spriječiti nepotrebno bacanje hrane.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

SAJAM UDRUGA

FOTO/VIDEO Uživali u degustaciji pečenih riba, gulaša, lepinja i kolača

Evo zašto je ključna za svježinu hrane i vaš novčanik

Ova rupica u hladnjaku sačuvat će vam zdravlje i uštediti puno novaca

LJETNI ISTJERIVAČI DOSADE

FOTO Školarci prespavali u Knjižnici, družili se uz društvene igre i filmove