Ovisnost o mobitelu sve češći je poremećaj, posebno kod mladih

Nomofobija je pojam kojim se opisuje sve više prisutan strah koji je posljedica modernog načina života, a to je strah od gubitka mobitela ili da se ostane bez signala – što znači gubitak kontakta koji je inače omogućen putem mobitela i računala.

Ono što izaziva osjećaj straha i tjeskobe je da u slučaju gubitka mobitela nije moguća komunikacija, gubi se povezanost i pristup informacijama te da je to u konačnici nepraktično. Ovaj strah uključuje strah od gubitka mobitela, njegova lomljenja, krađe ili gubitka signala. Termin nomofobija predstavlja kraticu za “no-mobile-phone phobia”, a skovan je 2010. godine tijekom istraživanja provedenog u Velikoj Britaniji. Smatra se da se u podlozi ove “fobije” nalaze ozbiljnija stanja i poremećaji. Postoji izrazita anksioznost pri mogućnosti da se izgubi mobitel ili kontakt. U podlozi je strah osobe da će joj možda pozliti ili joj neće biti dobro, a da neće moći dobiti pomoć u tom trenutku.

Studija je pokazala da gotovo 53 posto osoba koje koriste mobitel u Britaniji postaju anksiozne kada izgube svoj mobitel, kada im se isprazni baterija ili im istekne bon ili nemaju signal. Oko 58 posto muškaraca i 47 posto žena pati od navedene fobije, a dodatnih devet posto osoba je pod stresom kada su im mobiteli isključeni. Studija je obuhvatila 2163 osobe, a 55 posto ispitanika kao glavni razlog potrebe za mobitelom navodi održavanje kontakta s prijateljima ili obitelji zbog čega postaju tjeskobni kada ne mogu koristiti svoje mobitele. Studija uspoređuje tu razinu stresa s razinom stresa kod “nervoze dana prije vjenčanja” ili odlaska stomatologu. Istraživanja pokazuju da u sklopu nomofobije neke osobe proživljavaju osjećaje tjeskobe ili patnje kada nemaju svoj mobitel te razinu ovisnosti o mobitelu za obavljanje osnovnih zadataka i ispunjavanje važnih potreba (učenje, osjećaj sigurnosti i održavanje kontakta s drugim osobama i izvorom informacija). Neki od znakova koji upućuju na ovaj poremećaj su npr: nemogućnost da uopće isključimo svoj mobitel, opsesivno provjeravanje propuštenih poziva, elektronskih poruka ili SMS poruka, stalno nadopunjavanje baterije te da se uvijek nosi mobitel sa sobom (i kada npr. idemo u kupaonicu).

Osobito su pametni telefoni postali značajno sredstvo za organiziranje svakodnevnog života (kalendari, navigacija, komunikacija s drugima, traženje odgovora na različita pitanja, itd.). Jedna od važnih psiholoških posljedica je utjecaj na transaktivno pamćenje. Naime, kada imamo pouzdan vanjski izvor informacija o određenoj temi, to smanjuje našu motivaciju te sposobnost za usvajanjem i zadržavanjem znanja o određenoj temi. Kod liječenja osoba s nomofobijom obično se, kao i kod liječenja drugih ovisnosti, koriste različite psihoterapijske tehnike uz moguće medikamente. (zdravobudi.hr)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI