Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Misli na zdravlje

Svi ga izbjegavaju, a jedan je od najljekovitijih začina na svijetu

Komorač je otporna, začinska i samonikla biljka prisutna pretežito na moru, ali može se naći i u kopnenom dijelu Hrvatske. Izrazito je ljekovit začin koji mnogi niti ne koriste, a najpoznatiji je slatki ili firentinski komorač.

Sadnja i uzgoj

Slatki komorač ima puno sitnih žutnih mirisnih cvjetova i jako aromu. Ako se sadi iz sjemena, ono se sija u proljeće, a na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva klija. Najbolje uspijeva na plodnom, odjeditom i livadastom tlu, a u rupu gdje se presađuje potrebno je dodati sloj šljunka. Međutim, nikako ga nemojte uzgajati u blizini kopra ili korijandra jer oprašivanje smanjuje količinu sjemena. Iako je višegodišnja biljka, bilo bi ga dobro zamijeniti svake tri godine, a ljeti ga morate čuvati od jakog sunca, zalijevati i prihranjivati.

Uporaba

Komorač se koristi kao začin za meso, pretežito perad, svinjetinu i junetinu. Svježi se listovi dodaju jelima od kiselog kupusa i salatama, a dodaje se i jelima od ribe i drugih plodova mora.

Ljekovitost

Komorač sadrži eterično ulje koje se dobiva parnom destilacijom zgnječenih plodova. Ova ljekovita biljka pomaže kod bolesti dišnih puteva, prehlade, kašlja, promuklosti, bronhitisa, upale ždrijela grčeva, vjetrova, loše probave i gripe. Osim toga, pomaže kod bubrežnog kamenca i pijeska u mokraći, pojasnio je Dušan Savković u svojoj enciklopediji. Uz to sve, žlićica komorača pomaže djeci kod grčeva.

Međutim, budite na oprezu jer veće količine mogu izazvati grčeve i djelovati na živce. Ne smije se konzumirati za vrijeme menopauze, a ne smiju ga koristiti niti žene koje boluju od raka maternice ili dojke, te za vrijeme hormonalne terapije.

FOTO Facebook

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

neočekivano povećana potražnja

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu popularnog protuupalnog lijeka

MISLI NA ZDRAVLJE

Dr. Ivo Belan: Izgubite prekomjernu tjelesnu težinu bez gladovanja!

Stiglo iz poljske

Zbog bakterije opasne po zdravlje s tržišta se povlači popularna namirnica

DIO NJIH JOŠ UVIJEK ČEKA ISPLATU POTPORA

Agencija za plaćanja ima obavijest za poljoprivrednike

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

Trgovački lanac iz prodaje povlači prehrambeni proizvod zbog otkrivene opasne bakterije

FARMACEUTSKA TVRTKA PRIJAVILA HALMED-U

U tijeku je nestašica poznatih tableta za visoki krvni tlak

Upišite pojam koji želite pretraživati