savjeti

Ovo je najbolji i najzdraviji način kuhanja krumpira

Većina ljudi krumpir priprema na način koji značajno umanjuje njegove bogate nutritivne vrijednosti. No, jedno je istraživanje pokazalo kako postoji metoda kojom će se u ovoj namirnici zadržati velika većina hranjivih tvari. Krumpir koji je skuhan i zatim ohlađen ima značajno niži glikemijski indeks od toplog krumpira. Dok svježe pripremljen krumpir ima glikemijski indeks između 70 i 111, hlađeni ima prosječan glikemijski indeks od samo 49, prenosi slobodnadalmacija.

Tijekom hlađenja povećava se količina rezistentnog škroba, koji svojim djelovanjem nalikuje vlaknima. Ovaj poseban oblik škroba pokazuje veću otpornost na probavu te prolazi proces fermentacije u debelom crijevu. Takav proces ne samo da pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi, već ima i izrazito pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje našeg probavnog sustava.

Kako prenosi slobodnalamacija, ovako pripremljen krumpir donosi brojne zdravstvene prednosti. Između ostalog, njegova konzumacija rezultira manjim porastom razine inzulina u krvi, a istovremeno pruža dugotrajniji osjećaj sitosti. Takav način pripreme omogućuje očuvanje većeg udjela vitamina i minerala u samoj namirnici.

U suštini, krumpir je potrebno oprati zajedno s korom koja se nakon toga mora na nekoliko mjesta probušiti vilicom. Kuha se u toploj vodi dok ne omekša, a hladi 24 sata u frižideru.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POZIV VINOGRADARIMA

U nedjelju prikupljanje uzoraka za izložbu vina

TAKO SU TO RADILI NAŠI STARI

FOTO Čehali perje i degustirali tradicijska jela

„Očuvanje nematerijalne kulturne baštine“

FOTO Bregovke predstavile svoju knjižicu recepata