Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovo je najljekovitiji začin na svijetu: Ima snažno antikancerogeno djelovanje

Ovaj ste začin sigurno probali u kuhanom vinu, čajevima i medenjacima, a koristi ga se i kao miris za parfeme, no jeste li znali da ga mnogi smatraju najzdravijim i najljekovitijim začinom na svijetu? Riječ o klinčiču koji je vrlo aromatičan i okusom izuzetno jak. Spada i među najslavnije začine na svijetu no ovdje ćemo govoriti o njegovoj ljekovitosti obzirom da dokazano djeluje u borbi protiv upala, bolova i karcinoma.

Ovaj mali, ali vrlo močan začin sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Konzumiranje klinčića je i prva pomoć kod zubobolje i lošeg daha. U nekim zemljama stomatolozi rabe ulje klinčića za dezinfekciju zuba prije operacije, zbog njegovog jakog antibakterijskog djelovanja. Ukoliko imate probleme sa zuboboljom jedan cijeli klinčić stavite na desni, što bliže bolnom području, odnosno zubu. Kožna membrana desni upija ulje iz njega te pruža trenutno olakšanje, no to će te i sami vrlo brzo primjetiti.

Klinčić ubija parazite i bakterije u probavnom traktu, a u primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Znanstveno je dokazano da je zbog svojih antioksidativnih svojstava klinčić među najzdravijim začinima na zemlji. Postoje i dokazi da neki spojevi u klinčiću djeluju kao antihistaminici, a to je jedan od najsnažnijih prirodnih uništavača krvnih ugrušaka. Znanstvenici iz Danske su otkrili da klinčić u uništavanju krvnih ugrušaka ima jače djelovanje od aspirina, koji je koriste za liječenje visokog tlaka i povišenog kolesterola u krvi.

Glavno eterično ulje u klinčiću je eugenol koji ubija preko 91 posto stanica tri vrste raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno u laboratorijskim uvjetima, a nedavno provedena istraživanja potvrdila su njegovu učinkovitost u borbi protiv drugih vrsta karcinoma, točnije, prostate, pluća, grla i kože. Jedna od zemalja s najvećom potrošnjom klinčića na svijetu je Indija pa nije slučajno da je u toj zemlji stopa raka dojke za 75 posto niža nego u Europi i u Sjedinjenim Državama.

Međutim, trudnice i dojilje ne bi smjele koristiti klinčić te ga ne smijete koristiti dva tjedna prije bilo kakve operacije, piše portazdravogživota.com

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Ovaj se kuhinjski pribor povlači iz prodaje. U njemu je otkrivena kancerogena tvar

NEMAR JE PRVA ISKRA

Hrvatske šume imaju obavijest za građane

SUMNJA U NEISPRAVNOST

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

RADNO ISKUSTVO NIJE VAŽNO

Prehrambena kompanija traži 15 mehaničara

akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu

Građani donirali 245 kilograma hrane i 81 higijensku potrepštinu

po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika

Započele redovne dislokacije koprivničkih vatrogasaca na Jadranu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati