Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najopasnija stvar koju možete napraviti ako vas napadne stršljen

Kad govorimo o stršljenima, to su insketi koji uopće nisu agresivni, barem kad je riječ europskim vrstama, ali su za vrijeme ljeta vrlo aktivni. Posvuda rade svoja gnijezda, hrane se različitim kukcima, a štetu rade i pčelarima jer napadaju medonosne pčele. Tijekom aktivnih mjeseci gnijezdo stršljena se povećava i ima ih na stotine. Najopasniji dio tijela gdje vas stršljen može ubosti je glava jer se tamo razvija angioedem, točnije oticanje mekog tkiva i to zatvara dišni put pa dolazi do gušenja.

Stoga, treba se držati dalje od gnijezda stršljenova kako ih ne bi izazvali jer oni napadaju u rojevima. Najopasnije što možete učiniti ako vas stršljeni napadnu je panično mahati rukama i trčati. Ako panično mašemo rukama stršljen postaje najopasniji. Treba biti miran i sabran i čekati da odu.

Ipak, u slučaju da vas stršljen ubode, kako bi spriječili širenje otrova u tijelo, ubodeni dio tijela držite povišeno u odnosu na trup. Kod ljudi alergičnih na otrov stršljena, može doći do otežanog disanja pa čak i gušenja, tako da je tako ozlijeđenu osobu potrebno odmah odvesti na hitni bolnički prijem. Također, nije dobro dugo čekati, najbolje je odmah krenuti k liječniku, ako je to moguće.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U popularnom prehrambenom proizvodu otkrivena tvar štetna za zdravlje

Povećanje primanja i datum isplate

HZMO ima važnu obavijest za sve umirovljenike

SALMONELA

U hrani za pse otkrivena opasna bakterija

PRIJEVARA U TIJEKU

HZZO objavio važno upozorenje za umirovljenike!

Upravo objavio HALMED

Iz prodaje se povlači poznati lijek. Sumnja se u njegovu neispravnost

JESTE LI ZNALI?

Ovo je najzdravija krvna grupa

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati