MISLI NA ZDRAVLJE

Rak debelog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj: Evo koje namirnice mogu smanjiti rizik od oboljenja

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj i godišnje od njega u prosjeku oboli 3600 ljudi, piše Index.hr. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU, stope incidencije kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na 9. mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na visokom 2. mjestu po smrtnosti, podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2023. godine.

Nezdrava i neuravnotežena prehrana jedan od glavnih uzročnika rizika za rak debelog crijeva, ali postoji mnogo prehrambenih proizvoda koje možemo uključiti u svakodnevnu prehranu, a koje pridonose smanjenju rizika od oboljenja. Dijetetičari tvrde da konzumacija ovih namirnica može smanjiti rizik od raka debelog crijeva:

  • grah
  • mahunarke
  • bobičasto voće
  • orašasti plodovi
  • mrkva
  • špinat
  • brokula, piše Index.hr

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

mladić u pritvoru

Udario 30-godišnjaka na ulici u glavu i teško ga ozlijedio

SANIRAJU TEMELJE CRKVE SVETOG FERDINANDA

Svete mise do daljnjeg se služe u Društvenom domu i župnoj dvorani

TREĆA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

FOTO Rasprava o smanjenju županove plaće, Felak: “Lijepo zvuči, ali istovremeno se uvodi naknada za prehranu”