Jedna od nutritivno najbogatijih salata i prema mnogima najzdravija salata na svijetu je upravo matovilac, a poljski matovilac je samonikla biljka koja sadrži klorofil koji je odličan za pročišćavanje organizma zbog čega ovu biljku zovu zelenim draguljem. Kažu da on raste svugdje, a mi smo svratili do koprivničke tržnice vidjeti prodaje li netko ovu izrazito zdravu salatu.
Srećom naišli smo na vrlo simpatičnu gospođu, Nadu Marcipan koja ga ima punu kantu, no kaže kako ga i nije tako lako naći. Bere ga sama, a ljudi su za njim naprosto ludi jer je bogat željezom i mnogi kažu da je puno zdraviji od “običnog” matovilca. – Dolazi mi jedna doktorica i veli neću domaćega oću poljskoga matovilca on je pun željeza. Treba ga iti iskat na polje, al neću vam reči di ga ja berem. Imam ja i običnog sađenog matovilca, ali kaj ga bum brala kad ga niko nebu kupil, a poljski svaki put ode, priča nam Nada Marcipan.
Što se tiče ljekovitih svojstva poljskog matovilca popis je dugačak…
Prvenstveno, pokreće rad metabolizma jer je prepun vitamina B6 koji u pravilnom radu metabolizma ima važnu ulogu. Potiče stvaranje proteina, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i još mnogo toga. Vitamin B6 je između ostaloga koristan i u borbi protiv celulita.
LIJEČI ANEMIJU
Matovilac, uz špinat, ima najviši udio željeza i to je vrlo bitno jer je željezo iz poljskog matovilca u potpunosti iskoristivo. Mnoge žene danas imaju problem s anemijom i ona se može izliječiti pravilnom prehranom pa nije ni čudo da su žene na placu za poljskim matovilcom, kako kaže gospođa Marcipan, naprosto lude.
ČUVA ZDRAVLJE SRCA
Ovaj zeleni dragulj je pun kalija i bakra koji su poznati svojstvima koja štite srce, kao i omega-3 masnim kiselinama. Kalij regulira krvni tlak, a bakar snižava visoke razine kolesterola. Omega-3 masne kiseline posebno poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i pomažu sniziti visoke trigliceride.
SMANJUJE RIZIK OD RAKA
Matovilac je odličan antioksidans i pruža zaštitu od pojave raka i preranog starenja. Nevjerojatno je da prehrana u koju je uključen matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50 posto. Prema studiji provedenoj na uzorku od tisuću ispitnika od kojih je pola bilo bolesno i imalo rak debelog crijeva, ljude su ispitivali o njihovoj prehrani i otkrili da oni bez problema s debelim crijevom jedu puno lisnatog zelenog povrća.
ODLIČAN ZA VID
Matovilac ima čak 14 puta više vitamina A od zelene salate pa samo 30 grama ovog zelenog dragulja zadovoljava 18 posto dnevnih potreba za vitaminom A koji je bitan za vid,
FOTO: Nikola Wolf