Jedna od nutritivno najbogatijih salata i prema mnogima najzdravija salata na svijetu je upravo matovilac, a poljski matovilac je samonikla biljka koja sadrži klorofil koji je odličan za pročišćavanje organizma zbog čega ovu biljku zovu zelenim draguljem. Kažu da on raste svugdje, a mi smo svratili do koprivničke tržnice vidjeti prodaje li netko ovu izrazito zdravu salatu.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/03/Pm1.jpg)
Srećom naišli smo na vrlo simpatičnu gospođu, Nadu Marcipan koja ga ima punu kantu, no kaže kako ga i nije tako lako naći. Bere ga sama, a ljudi su za njim naprosto ludi jer je bogat željezom i mnogi kažu da je puno zdraviji od “običnog” matovilca. – Dolazi mi jedna doktorica i veli neću domaćega oću poljskoga matovilca on je pun željeza. Treba ga iti iskat na polje, al neću vam reči di ga ja berem. Imam ja i običnog sađenog matovilca, ali kaj ga bum brala kad ga niko nebu kupil, a poljski svaki put ode, priča nam Nada Marcipan.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/03/pm5.jpg)
Što se tiče ljekovitih svojstva poljskog matovilca popis je dugačak…
Prvenstveno, pokreće rad metabolizma jer je prepun vitamina B6 koji u pravilnom radu metabolizma ima važnu ulogu. Potiče stvaranje proteina, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i još mnogo toga. Vitamin B6 je između ostaloga koristan i u borbi protiv celulita.
LIJEČI ANEMIJU
Matovilac, uz špinat, ima najviši udio željeza i to je vrlo bitno jer je željezo iz poljskog matovilca u potpunosti iskoristivo. Mnoge žene danas imaju problem s anemijom i ona se može izliječiti pravilnom prehranom pa nije ni čudo da su žene na placu za poljskim matovilcom, kako kaže gospođa Marcipan, naprosto lude.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/03/pm6.jpg)
ČUVA ZDRAVLJE SRCA
Ovaj zeleni dragulj je pun kalija i bakra koji su poznati svojstvima koja štite srce, kao i omega-3 masnim kiselinama. Kalij regulira krvni tlak, a bakar snižava visoke razine kolesterola. Omega-3 masne kiseline posebno poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i pomažu sniziti visoke trigliceride.
SMANJUJE RIZIK OD RAKA
Matovilac je odličan antioksidans i pruža zaštitu od pojave raka i preranog starenja. Nevjerojatno je da prehrana u koju je uključen matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 50 posto. Prema studiji provedenoj na uzorku od tisuću ispitnika od kojih je pola bilo bolesno i imalo rak debelog crijeva, ljude su ispitivali o njihovoj prehrani i otkrili da oni bez problema s debelim crijevom jedu puno lisnatog zelenog povrća.
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/03/pm7.jpg)
ODLIČAN ZA VID
Matovilac ima čak 14 puta više vitamina A od zelene salate pa samo 30 grama ovog zelenog dragulja zadovoljava 18 posto dnevnih potreba za vitaminom A koji je bitan za vid,
![](https://podravski.hr/wp-content/uploads/2023/03/pm19.jpg)
FOTO: Nikola Wolf