Stručnjaci tvrde kako su određene promjene prehrambenih navika nakon 60. godine života ključne za očuvanje cjelokupnog zdravlja.
– Ključna je hrana bogata vlaknima, osobito povrće. Vlakna se ne probavljaju u potpunosti. Ona se kreću našim tijelom i skupljaju zalutale masti i šećere. Pritom hrane zdrave bakterije u našim crijevima i uklanjaju toksine jer potiču redovito pražnjenje crijeva – pojasnila je dijetetičarka Molly Rapozo za Parade, prenosi Index.
Prehrana s dovoljno vlakana može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Brojni dijetetičari zagovaraju upravo voće i povrće zbog visokog sadržaja vode budući da su mnogi stariji od 60 godina često dehidrirani.
Institut za medicinu preporučuje da žene starije od 51 godine konzumiraju 21 gram ili više vlakana dnevno, dok bi muškarci iste dobi trebali unositi 30 ili više grama vlakana u danu, prenosi Index. Od povrća, najbolji biljni izvori vlakana su grah, brokula, slanutak, leća i recimo grašak, dakle pretežito grahorice.
FOTO ilustracija