Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je povrće najstariji prirodni lijek na svijetu. Mnogi kažu da sprječava pojavu raka

Svi ga kod kuće imamo, koristimo gotovo svaki dan, ali većina ljudi ne zna da je luk najstariji poznati prirodni lijek i da sprječava pojavu raka. Crveni luk ili kapula uspjeva na plodnom tlu, sunčanom i otvorenom mjestu. No, potrebno ga je svake godine saditi na drugo mjesto, a uz njega je jako dobro posaditi i peršin jer su odlični susjedi koji se međusobno štite od bolesti i nametnika. Dodatak je mnogim jelima, salatama i sprema se na bezbroj načina, ali ono što je najvažnije jako je ljekovit.

Naime, luk sadrži broje minerale kao što su kalij, sumpor i soli, zatim vitamine A,B,C,K,E,P, antioksidanse i karoten. Kao lijek se koristi lukovica biljke i u ljekovitim svojstvima ne zaostaje za popularnim češnjakom. Pospješuje rad sluznice i izlučivanje sluznih žlijeda, koristan je za jačanje srca i sprječava srčani udar. Znanstveno je dokazano da sprječava začepljenje krvnih žila i stvaranje trombocita, a utječe i na gustoću kostiju, kaže Savković u svojoj Enciklopediji.

Osim toga, utječe na smanjenje lošeg kolesterola i triglicerida, a navodno može spriječiti i pojavu raka debelog crijeva, grla i jajnika. Ima protuupalno djelovanje i odličan je regulator šećera u krvi, povećava apetiti, pospješuje izlučivanje mokraće, rad probave i uklanja plinove. Dobar je stimulator jetre, bubrega i živaca, a pomaže i kod tromboze i skleroze. Postoje razni pripravci od ovog prirodnog lijeka kao što su čaj protiv srčane u plućne astme, tinktura od vina protiv žučnih kamenaca, mješavina s medom protiv kašlja kod djece, čajna mješavina za niski tlak, oblog od luka i octa protiv upale sinusa i još mnogo toga.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

akcija prikupljanja donacija za Socijalnu samoposlugu

Građani donirali 245 kilograma hrane i 81 higijensku potrepštinu

po zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika

Započele redovne dislokacije koprivničkih vatrogasaca na Jadranu

MISLI NA ZDRAVLJE

Ovo je najmoćniji prirodni antibiotik na svijetu: Djeluje protuupalno, antikancerogeno i potiče cirkulaciju krvi

DRASTIČNO POSKUPLJUJE SMJEŠTAJ U ŽUPANIJSKOM DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE

Jednokrevetna soba s balkonom od srpnja će koštati 792 eura

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi su dijelovi ove biljke ljekoviti: Štiti od raka, čisti organizam, pomaže kod slabokrvnosti i kožnih bolesti

održano potpisivanje ugovora o javnoj nabavi radova

Tri osnovne škole dobivaju fotonaponske elektrane


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati