Ukusne sočne i slatke jagode jedan su od vijesnika proljeća i dolaska ljeta. Pripadaju porodici ruža i uzgajaju se u vrtovima, dok šumske jagode pronalazimo na brdskim i planinskim šumskim čistinama, vlažnom, bogatom i propusnom tlu.
Šumska jagoda cvate u travnju i početkom svibnja. Ovo izuzetno ukusno i slatko voće ljekovita je biljka koja se u narodnoj medicini primjenjuje stoljećima. Najčešće protiv skleroze krvih žila i povišenog tlaka. Listovi i korijen mogu se koristiti za pripremu čaja za grgljanje i ispiranje sluznica, ali pije se i kod crijevnih i želučanih teškoća. Njenu su konzumaciju doktori nekada savjetovali onima koji su preboljeli neku tešku bolest radi bržeg oporavka, a naročito slabašnoj djeci. Njima liječimo i bubrežne bolesti. Jačaju vezivno tkivo, daju svježi ten i čine tijelom gipkim. Štite kožu od prijevremenog starenja, od bolesti zglobova, celulita i slabokrvnosti.
Šumska jagoda
Dodajmo i da su šumske jagode dobre za reumatičare, oboljele od artritisa i raka, a mogu pomoći i oboljelima od multiple skleroze. Najljekovitije su naravno, ako se jedu sirove. Sve nabrojeno odnosi na šumske jagode.
FOTO Arhiva